Domů Těhotenství Těhotenství týden po týdnu Porod Šestinedělí Péče o dítě

Které potraviny byste neměla jíst při těhotenství?

Vydáno: 28. května 2013 v kategorii Těhotenství, napsala Adéla Jánská.

syrové maso

Některým potravinám byste se měla v těhotenství vyhnout, neboť můžete chytnou z jídla nějakou infekci. Organismus těhotné ženy je náchylnější, proto byste si měla dávat větší pozor, co jíte. Zapomeňte tak během těhotenství i po dobu kojení na některé méně vhodné potraviny.



Určitě slyšíte okolo sebe, že byste neměla jíst některé potraviny, ať nechytnete nějakou infekci (salmonelóza, listerióza, Escherichia coli,...), kterou byste mohla ohrozit zdravý vývoj plodu nebo dokonce potratit. Samozřejmě ale také mějte na vědomí, že je důležitá vyvážená a pestrá strava, která je základem.

Syrové maso

Na oblíbený tatarák a jedení syrového masa raději během těhotenství zapomeňte. Tepelně neupravené maso může být zdrojem různých infekcí. Raději vařte i párky a klobásy. Maso v lednici neskladujte hned vedle sýrů a uzenin, ať se tyto potraviny nenainfikují.

Syrová vejce

Syrová vejce včetně domácí majonézy vás mohou nakazit salmonelózou díky obsahu bakterie salmonella. Dávejte si na ně pozor. Také se vyhněte dezertům, které obsahují či mohou obsahovat tepelně neupravovaná vejce.

Syrové ryby

Stejně jako syrové maso nejsou vhodné syrové ryby. Pokud si během těhotenství nedokážete odpustit sushi, nevybírejte si ty druhy se syrovým nebo uzeným lososem, ale raději zvolte zeleninovou variantu.

Játra

Játra jsou důležitým detoxikačním orgánem, který obsahuje velké množství vitamínu A. Jezte proto nejvýše dávku o 100 gramech v syrovém stavu. Nezapomeňte, že přes játra jdou všechny škodliviny včetně léků, které dané zvíře příjme, proto je lepší vnitřnost jíst méně.

Nepasterizované mléko a sýry

Nepasterizované mléko může být zdrojem listeriózy, která by těhotnou ženu vůbec nepotěšila. Toto mléko nechte chvíli přejít varem, ať jej můžete vypít. Vyhýbejte se také sýrům, které jsou vyrobeny z nepasterizovaného mléka (to se týká převážně zahraničních sýrů). Také se nedoporučuje konzumovat plísňové sýry, kdy ušlechtilá plíseň může zatěžovat organismus.

Nemytá zelenina a ovoce

Právě nemytá nebo nedobře umytá zelenina a ovoce může být zdrojem nákazy E-coli.

Potraviny s počáteční plísní

Pokud narazíte na potraviny, které mají viditelnou plíseň, tak je nestačí jen odkrájet nebo dát vršek pryč a pak potravinu bez problémů sníst, ale rovnou byste měla potravinu či výrobek vyhodit. Plíseň se vyskytuje nejen na povrchu, ale je i uvnitř.

Také je důležité potraviny uchovávat při správných teplotách. Nekonzumujte potraviny, které jsou po datu spotřeby, znova potraviny po rozmrazení nezmrazujte, atp.