Domů Těhotenství Těhotenství týden po týdnu Porod Šestinedělí Péče o dítě

Potíže, které se mohou vyskytnout v těhotenství

Vydáno: 20. srpna 2013 v kategorii Těhotenství, napsala Adéla Jánská.

těhotná žena

Některé ženy mají úplně bezproblémové těhotenství a téměř ani nepoznají, že jsou těhotné. Na druhou stranu některé ženy mají zdravotní potíže, které se běžně v tomto krásném období vyskytují a dost je vysilují. Nemusíte se ale obávat, brzy se jich zbavíte.



Podívejte se na ty nejběžnější potíže, které vás mohou potkat během těhotenství.

Nevolnosti

Počátkem těhotenství se u vás mohou objevit nevolnosti, které se zpravidla objevují u mnoha žen. Naštěstí ale po prvním trimestru ve většině případech mizí. I když zvracíte nebo máte pocit na zvracení, neměla byste se vyhýbat jídlu a doplňování tekutin. Jezte ale pomalu, pomalu pijte a vyhněte se dráždivým pokrmům, alkoholu a sledujte po jakých potravinách se nevolnosti více objevují. Pokud ale máte nevolnosti ráno, dejte si něco menšího (kousek pečiva, sušenka,...). Také se vyhněte prostorám, kde je dusno a kde se nevětrá. Není ani vhodná jízda autobusem, protože tam bývá obecně špatný vzduch a hlavně vám autobus každou chvilku nezastaví. V případě, že byste zvracela krev, měla horečku nebo zvracení by bylo obzvláště silné, obraťte se na lékaře.

Bolesti prsou

Již dva týdny po oplodnění můžete cítit jeden z prvních příznaků, kterým jsou bolestivá a nateklá prsa. Tato bolest vzniká kvůli hormonálním změnám, které po oplodnění nastávají. V prsech se tvoří nažloutlá tekutina - kolostrum. Nezapomeňte na vhodnou podprsenku, která vás nebude tlačit, nejlépe bez kostic a vycpávek. Bolesti zpravidla po pár týdnech přejdou.

Zácpa

S rostoucí hladinou progesteronu se mohou zpomalovat pohyby ve střevech a díky tomu vzniká zácpa. Dále za ni může nevhodné stravování nebo stres. Vhodným řešením je vyšší příjem vlákniny, ovoce a zeleniny, celozrnných potravin, dostatek tekutin a snížení příjmu mléka, které také může způsobovat zácpu. V těhotenství byste se spíš měla vyhýbat laxativům z lékárny. Raději vyzkoušejte sušené švestky nebo lněné semínko.

Nadýmání

Tak jako progesteron ovlivňuje zácpu, tak ovlivňuje i nadýmání, které se zhoršuje během těhotenství. Děloha tlačí více na žaludek, což ovlivňuje nadýmání. Často je ale nadýmání způsobeno stravováním, kdy nastávající maminka jí a míchá různé potraviny dohromady. Je tudíž vhodné pravidelně jíst s několikahodinovými odstupy bez uždibování během pauzy a vyhýbat se potravinám, které jsou nadýmavé.

Pálení žáhy

V těhotenství je stravovací ústrojí často velmi ovlivněno díky hormonům a zvětšují se děloze, která pak tlačí na žaludek. Objevuje se tak často i pálení žáhy. V některých případech ale může být způsobeno i způsobem stravování. Vhodné je proto jíst pravidelně co několik hodin, vyhnout sladkým pokrmům a nápojům, kynutému pečivu, sladkostem a ostrým jídlům. Také není příznivé kombinovat jednotlivé pokrmy a lehnout si po jídle. Na pálení žáhy je vhodné si vzít přírodní pomocníky (syrové brambory, voda, soda,..) než ty chemické z lékáren.

Křeče v nohou

V noci od druhé poloviny gravidity se mohou vyskytnout křeče v nohou. Nohy jsou díky vyšší váze více zatíženy, tlačí se na cévy nebo na nervy. Někdy pomůže hořčík, který koupíte v lékárně nebo sůl. Dále vhodným řešením je střídavé umývání nohou teplou a studenou vodou ráno a večer, masáž nebo nošení kompresních punčoch. Také může pomoct pravidelný pohyb - rychlá chůze (nebo tak rychlá, jak zvládnete), jízda na kole nebo jen drobné posilování nohou. Rychlou pomocí je dát si nohy na vyšší úroveň, než máte zadek (opřít o sedačku, bobek nebo polštář).

Hemoroidy

V graviditě se mohou objevovat hemoroidy díky přeplnění žilního pletence kolem řitního otvoru a útlaku žil. Také na ně má negativní vliv zácpa nebo málo pohybu při těhotenství. Pomáhají na ně obklady, masti, správná hygiena a dostatečné množství vlákniny ve stravě. Po porodu často zmizí.

Strie

Díky tomu, že v těhotenství rychle roste břicho, prsa a případně i další části těla, mohou se objevit na kůži strie. Tyto jizvičky mají ze začátku červenou barvu (jako klasická jizva) a časem vybělají. Ovšem nikdy nezmizí, jedině se jich můžete trošku zbavit pomocí laseru. Strie mohou být někdy dědičné, ale ve většině případů vznikají kvůli razantnímu váhovému přírůstku. Vhodnou prevencí vzniku strií je pravidelné mazaní krémy (nemusí být ty proti striím, ale krém by měl být mastný) nebo olejem. Dále je doporučováno různé štípání kůže a masáže.

Otoky

U posledního trimestru se můžete setkat s otoky, které vznikají kvůli větší produkci hormonu ADH, jenž ovlivňuje správnou funkci ledvin. Děloha, která se zvětšuje, utlačuje cévy a tak vznikají otoky po těle. Nejčastěji se otoky nachází kolem kotníků nebo na rukou. Vhodným řešením je opět pravidelný pohyb, nohy pokládat výš, sprchování nohou studenou a teplou vodou, masáže a obklady.

Bolest hlavy

Bolesti hlavy v těhotenství mohou být častější než normálně nejen kvůli změně hormonů, ale také ze strachu z nadcházejícího porodu a stresům, které žena může mít. Vhodné je tedy uklidnit se, pořádně napít, narovnat, vyspat se nebo se snažit potlačit bolest. Pokud je ale bolest k nevydržení, na místě je tableta proti bolesti, se kterou by se to ale nemělo přehánět.

Krvácení z dásní

Díky změně hladiny hormonů se může změnit dáseň či objevit záněty dásní. Je proto vhodná pravidelná péče a návštěva zubního lékaře dvakrát během těhotenství.

Problémy s močením

Ze začátku těhotenství, kdy se zvětšuje děloha, se může objevit častější nutkání na močení. Ke konci naopak díky tlaku můžete mít problém s neudržením moči při smíchu a kýchnutí. Vhodným řešením je posilovat svaly pánevního dna a zaměřit se na Kegelovy cviky.

Únava

Dalším příznakem těhotenství je zvýšená únava, která vzniká kvůli změně hormonů. Toto můžete vyřešit tak, že budete déle spát. Vhodné je spát alespoň 8 hodin.

Potíže s dechem

Nastávající maminka může mít potíže s dechem ke konci těhotenství, obzvláště při čekání vícerčat. Často se tomu přisuzuje vyšší váha, velká děloha nebo i namáhavá činnost. Vhodné je si sednout a uklidnit se.

Samozřejmě, že se u vás nevyskytnou všechny uvedené obtíže, to se vůbec nemusíte bát. Mnoho žen si těhotenství pochvaluje nebo naopak má jeden či dva problémy. Měla jste nějaké potíže při těhotenství?