Domů Těhotenství Těhotenství týden po týdnu Porod Šestinedělí Péče o dítě

Už kope? Kdy můžete cítit první kopání dítěte?

Vydáno: 19. září 2013 v kategorii Těhotenství, napsala Adéla Jánská.

žena cítí kopání dítěte v břichu

Nastávající maminky často čekají na to, až se jim dítě poprvé ozve kopáním. Pohyby v břiše prokazují, že dítě je živé. Předtím se to dalo určit pouze pomocí ultrazvuku a teď si to může budoucí maminka či tatínek ověřit i dotykem. Dítě se kopáním hlásí v pravidelných intervalech. Jaká je odpověď na velmi častou otázku, která zní: kdy ucítím první pohyby miminka?



První kopání miminka můžeme pozorovat mezi 20. a 22. týdnem. Někdy ale i dřív. Ovšem ze začátku to není jako klasické kopání, ale spíše bublání a vlnění. Ve výsledku se může jednat o stejnou situaci, jako kdybyste snědla něco špatného. S každým dalším týdnem ale budou tyto projevy markantnější, až jednou pocítíte klasické kopání.

Toto silnější kopání může rozpoznat mezi 24. týdnem až 34. týdnem, kdy dítě končetinou se dotkne dělohy. Pak toto kopání již není tolik znatelné, protože v děloze už není moc místa. Bude to spíše připomínat jen nějaký tlak při pohybu plodu.

Jak často kope?

Pohyby můžete vnímat různě často a dlouho. Každý plod je jiný, proto se to nedá přesně říct. Zpravidla dítě má dvě střídající se období - období klidu a akce. Každé období trvá asi 20 - 40 minut. Vy tak snadno můžete vypozorovat, kdy je dítě nejaktivnější a kdy nikoliv. Také může být plod aktivnější při různých podnětech - hudba, cvičení, určité jídlo, atp. Toho můžete využít a podle potřeby pomocí různých akcí s ním komunikovat.

Jak zlepšit kopání?

Pokud si lehnete na levý bok, můžete zaznamenat větší aktivitu plodu. Také při sportování, po sladkém nápoji či čokoládě se plod začne více hýbat a kopnutí může být velmi znatelné.

Pohyby nejdou cítit...

Pokud necítíte pohyby, může to být tím, že je příliš brzo nebo již je po 35. týdnu a pohybu odezněly a vy jste si jich nevšimla. V nejhorším případě může znamenat i smrt plodu, což se dá zjistit pomocí ultrazvuku. Pokud máte pochybnosti, běžte za svým gynekologem, který zjistí, jak to ve skutečnosti je. Pohyby nejdou pořádně cítit, protože dítě jej již příliš velké a nemá tam příliš prostoru.

Kdy jste ucítila první pohyby dítěte? Bylo to až klasické kopání nebo již dříve?