Domů Těhotenství Těhotenství týden po týdnu Porod Šestinedělí Péče o dítě

Babské rady na vyvolání porodu, které vám mohou pomoci

Vydáno: 13. srpna 2013 v kategorii Porod, napsala Adéla Jánská.

těhotná žena s mužem

Někdy se dítěti moc nechce na svět a vy se snažíte mu přirozeně pomoct, aby se nemusel porod vyvolávat tabletou nebo Hamiltonem v porodnici. Existují osvědčené babské rady, které mohou pomoct vyvolat porod v termínu, před i po termínu. Můžete je vyzkoušet a uvidíte.



Dítko si dává na čas s příchodem na svět nebo se lékaři s datem trošku spletli a vy už začínáte panikařit, že je něco špatně. Nic se neděje, třeba se mu ještě nechce na svět. Můžete ale vyzkoušet některou z rad, které znaly již naše babičky, než se odhodláte nechat si vyvolat porod tabletou nebo Hamiltonem. Tyto rady na vyvolání porodu mohou, ale také nemusí fungovat.

Pohlavní styk probudí dítě k pohybu

I obyčejný pohlavní styk má vliv na vyvolání porodu. Pokud nemáte zakázaný styk během těhotenství, určitě si ho neodpírejte. Ve spermatu se nachází hormon prostaglandin, který vyvolává kontrakce. Ten stejný hormon je i v tabletách, které podává na vyvolání lékař.

Masáž bradavek vyplavuje oxytocin

Masírujte si (třete) bradavky několik minut, ale masáž by měla být intenzivní po tři minuty, poté následuje pauza taktéž 3 minuty a pak opět masáž. Při masáži se vyplavuje oxytocin a pokud už je tělo na porod připraveno, velmi brzy to poznáte.

Teplá koupel uvolní svaly

Dlouhá a teplá koupel pomáhá prohřát tělo a vy si odpočinete. Koupel také uvolní svalstvo v oblasti dělohy, což může mít velmi pozitivní vliv na vyvolání porodu. Do koupele se může přidat odvar z hřebíčku a skořice.

Červené víno má zajímavé účinky

Večer si dejte skleničku červeného vína, nejlépe po teplé koupeli. Můžete jej také pít každý večer těsně před porodem.

Pohyb je skvělý na vyvolání

Někdy pomůže i fyzická aktivita. Začněte uklízet nebo lehce cvičit, vhodná je chůze do a ze schodů schodů. Také můžete jít na procházku, chodit po zahradě nebo i výšlap na hory.

Čaj z maliníku vyvolává kontrakce

Tento čaj se připravuje již od 34. nebo od 36. týdne a pijete ho každý den 2 - 3x. Vyvolává kontrakce a zakoupíte jej v lékárně. Není vhodné jej ale pít příliš dlouho dobu před plánovým porodem.

Pupalkový a ricinový olej

Tři týdny před plánovým porodem si dejte 2 kávové lžičky pupalkového oleje denně.
100 ml ricinového oleje smíchejte s 100 ml meruňkového oleje a lžící alkoholu, zamíchejte a vypijte. U ricinového oleje se dá očekávat na druhý den porod.

Éterické oleje mohou také pomoct

Použití olejů je vícero: domov si můžete provonět éterickým olejem se skořicí, pomáhá vyvolat stahy, dále si můžete masírovat podbříšek pomocí mandlového oleje (5 PL) a éterického oleje ze skořice, hřebíčku, zázvoru, verbeny (vždy 2 kapky éterických olejů) a nebo se můžete naložit do koupele se 4 kapkami éterického levandulového oleje.

Často je vhodné různé rady kombinovat (např. procházka, chůze do schodů, teplá koupel a pohlavní styk). Těžko říct, jak moc jsou babské rady účinné, ale byl by v tom čert, kdyby ani jedna z nich nefungovala.

Co pomohlo vám na vyvolání porodu?