Domů Těhotenství Těhotenství týden po týdnu Porod Šestinedělí Péče o dítě

Hamiltonův hmat na vyvolání porodu

Vydáno: 18. prosince 2013 v kategorii Porod, napsala Adéla Jánská.

těhotná žena a lékař

Někdy se dítěti prostě nechce jít ven a místo léků na vyvolání porodu se používá Hamiltonův hmat. Jedná se o úkon, během kterého se odloupne vak blan od děložní stěny a tím se vyvolá činnost dělohy. Tento výkon může být bolestivý a měl by se provádět se souhlasem rodičky.



Porod lze vyvolat pomocí metody, která se nazývá Hamiltonův hmat. Tento úkon provádí lékař většinou v případě, pokud žena v plánovaném termínu ještě neporodila a porod není vyvoláván tabletou. Důležité je provést hmat, když je správný čas a také je nutný souhlas ženy.

Jak probíhá Hamiltonův hmat?

Při vaginálním vyšetření lékař zavede prst do vagíny a tím krouživým pohybem uvnitř středu čípku odloupne od děložní stěny vak blan a zároveň druhou rukou tlačí na ženino břicho. Díky tomu se vyplaví endogenní prostaglandiny, což má dobrý vliv na další děložní činnosti a spuštění porodu.

Zpravidla se při přenášení nebo nutnosti vyvolání porodu nejprve přistupuje k Hamiltonovi a v případě, že nepomůže sahá se po lécích na vyvolání porodu. Nikde ale není řečeno, že Hamilton vždy pomůže, někdy ano a do pár dnů porodíte a někdy vůbec.

Tato procedura, která se často projevuje pálením, štípáním nebo špiněním, může být trošku bolestivá, většinou ji ženy ale označují za nepříjemnou.

Jaká jsou rizika?

Hamiltonův hmat má jen málo rizik, je možné zavést infekci do dělohy nebo protrhnout vak blan. Tímto úkonem se zasahuje do přirozeného nástupu porodu, mohou se pak vyskytnout různé komplikace. Rozhodně se nejedná o podporu porodu, proto by neměl být zneužíván.
Taktéž není vhodný při problémech s placentou či má streptokoka v pochvě.

Provedení jen se souhlasem

Toto prošťouchnutí by se mělo provádět pouze se souhlasem, lékař by vás měl upozornit, co bude dělat a taktéž by měl zmínit rizika. V praxi ale často bývá Hamilton prováděn bez upozornění předem nebo vůbec sdělení o provedení.

Máte kladnou nebo zápornou zkušenost s tímto úkonem?