Domů Těhotenství Těhotenství týden po týdnu Porod Šestinedělí Péče o dítě

Bonding by se neměl podceňovat

Vydáno: 11. září 2013 v kategorii Porod, napsala Adéla Jánská.

matka leží s dítetem

Bonding (propojení, připoutání, zlatá hodinka, porodní radost) je založen vazbách dítěte a matky bezprostředně po porodu. Vztah matky a dítěte se utuží a navíc se podpoří další průběh porodu (jedná se totiž o podporování čtvrté doby porodní). Kontakt matky s dítětem při tomto procesu velmi prohloubí, což přinese jen výhody.



Ihned po porodu díky hormonům projevující se u bondingu se u matky a dítěte vytvoří situace, kdy se naváže velmi silné pouto. Díky hormonům oxytocin a endorfin se propojí vztah mezi matkou a dítětem, tento stav se nazývá bonding. Po porodu by dítě mělo být okamžitě po porodu přiloženo na hrudník - kůže na kůži. Dítě by ale před tím nemělo být umyté, ale maximálně pouze otřené. I když je matka po porodu vyčerpaná, tak se díky bondingu nebude cítit vůbec unaveně, protože bude se svým dítětem, které také bude mnohem spokojenější.

Prvotní okamžik kontaktu matku s dítětem je podle amerických vědců Klause a Kennela velmi důležitý, což popsali již v 70. letech minulého století. Podstatné je propojit matku s dítětem hned po porodu a nejlépe ještě pak několik hodin pro vytvoření emočního pouta (až 12 hodin). Po devíti měsících se tak vztah prohloubí a také oba dva nejsou připraveni pro oddělení v podobě, které často přichází díky rutinnímu vyšetření.

Dítě bylo devět měsíců pouze obklopené plodovou vodou a po porodu má tendence si dávat pěstičky, na který cítí plodovou vodu, k ústům. Bradavky ženy mají stejnou vůni jako plodová voda, proto dítě při položení na hruď se při orientaci čichem snaží najít bradavku matky. V tomto rozpoložení by mělo zůstat a mělo by být jen jemně přikryté dekou, ať mu není zima. Také není na škodu dítě hladit nebo i na něj mluvit.

Bonding lze provozovat i v případě, že žena rodila císařským řezem. Při vědomí dítě může být přiloženo na horní část hrudníku a na prsa a při celkové narkóze k obličeji. Pokud jej maminka nemůže držet v náručí, může ji zastoupit i tatínek.

Výhody bondingu

Bonding má několik výhod, které jsou pro potřeby dítěte i matky mnohem příznivější než okamžité odnešení na váhu:
- utuží se pouto mezi dítětem a matkou
- dítě nebude tolik plakat, protože hned najde matku
- nebude tolik potíží s kojením, novorozenec půjde rovnou za vůní bradavky
- matka si díky hormonům odpočine, i když předtím byla unavená
- matka méně často trpí poporodními depresemi právě díky tomu, že měla dítě u sebe

V českých porodnicích je ale složitější situace než v zahraničí, kde je bonding často automatický. Matce dítě pouze ukáží a odnesou jej umýt, převážit a přeměřit nebo jí dítě na chviličku na hrudník přiloží a poté hned odnesou. Pokud ale chcete bonding, musíte se v porodnici domluvit, popřípadě si to vykřičet. Není důvod se bát přísných lékařů nebo sestry (v zákoně není nic o tom, že lékaři musí oddělit od sebe matku a dítě, pokud nehrozí nějaké ohrožení), maminky mají právo na vyjednání si podmínek (například bonding + pozdržení oddělení pupečníkové šňůry). Jedná se přece o jejich dítě a ne jen o názor nějakého porodníka.

V českých porodnicích ale stále slyšíte, že dítě se musí umýt a přeměřit, zabalit, ať mu není zima, jít mezi ostatní děti nebo že se maminka musí prospat. Zajímavé ale je, že v zahraničí s tím problém nemají a klidně vám dítě nechají na prsou tak dlouhou dobu, jak si řeknete. Snad se i tyto socialistické móresy v Česku brzy změní.

Možná vás představa, že budete mít dítě po náročném porodu a dnech bez spánku, neláká, ale právě díky hormonům budete mít energie mnohem více než při odloučení od dítěte.

Měla jste po porodu dítě přiložené na hrudníku nebo jej vám hned odnesli?