Domů Těhotenství Těhotenství týden po týdnu Porod Šestinedělí Péče o dítě

Lotosový porod - alternativní způsob porodu

Vydáno: 4. září 2013 v kategorii Porod, napsala Adéla Jánská.

holčička dítě

Lotosový porod je alternativní způsob porodu, který je založen na neodstřihnutí pupečníkové šňůry a ponechání vyloučené placenty, dokud se sama neodloučí od dítěte. Dítě se tak vyživuje stále placentou, což může být pro jeho imunitu dosti důležité, ale také rizikové. Jaké jsou ale výhody a nevýhody při tomto způsobu?



Lotosový porod není vůbec novinkou, jak by se dalo předpokládat, ale na některých místech světa se lotosový porod běžně praktikuje a to jak doma, tak i v porodnicích. Dokonce i po císařském řezu. V USA a Velké Británii se tato praktika stává velmi oblíbenou a rychle se šíří dál. Díky tomu, že je dítě stále vyživováno placentou, se dle zastánců zlepšuje imunitní systém dítěte a po všech stránkách je na tom mnohem lépe než při klasickém postupu.

Placenta bývá umístěna v roušce či nádobě na vzduchu kousek od dítěte, aby mohla postupně vysychat. K odloučení placenty dojde mezi 3 - 10 dny, záleží na vlhkosti prostředí nebo jestli se placenta naloží do soli. Placenta tak plod vyživuje ještě těch pár dní, dokud nevyschne. Matka také musí pečovat o placentu, pokud bude mít nepříjemný silný zápach, pravděpodobně hnije, protože je uzavřena ve špatné nádobě a je nutné ji odstranit.

Výhody lotosového porodu

Zastánci lotosového porodu tvrdí, že se jedná o nejpřirozenější způsob porodu, posiluje se imunitní systém dítěte a z placenty k němu přijdou všechny důležité látky. I někteří porodníci uznávají, že není potřeba co nejrychleji stříhat pupeční šňůru a že je lepší chvíli počkat, dokud se z těla nevyloučí placenta, ale rozhodně nečekají, dokud placenta neuschne v řádech několika dnů. Taktéž zastánci argumentují, že stejný postup mají i některá zvířata (např. šimpanzi). Porod ve výsledku skončí až tímto přirozeným oddělením placenty.

Nevýhody lotosového porodu

Na druhou stranu většina zvířat pupečníkovou šňůru překousne a placentu sežere, proč by tedy lidé měli mít výjimku a nechávat dítě pár dní s odumírající placentou? Navíc existuje zde riziko infekce, vznik krevních sraženin či možnost poškození orgánů. Dále je nutné starat se nejen o dítě, ale i o placentu, což může být pro ženu zrovna po porodu namáhavé.

Co si myslíte o lotosovém porodu? Je bláznivý nebo má naopak své opodstatnění?