Domů Těhotenství Těhotenství týden po týdnu Porod Šestinedělí Péče o dítě

Otec u porodu - velká podpora pro rodičku

Vydáno: 23. dubna 2013 v kategorii Porod, napsala Markéta Dostálová.

otec a matka s miminkem

Poslední dobou se stává pravidlem, že otec je přítomen u porodu. Pro matku je to lepší, že není sama a pro otce je to zase zajímavý zážitek. Pokud ale otec u porodu nechce být, rozhodně se nevyplatí jej nutit. V případě komplikací je otec ze sálu vykázán.



Ještě naše maminky ani nenapadlo pomyslet na to, že by jejich manžel byl přítomen u porodu. Otcové do porodnice nesměli a novorozené děti se jim ukazovaly z oken. To se ale během posledních dvaceti let rapidně změnilo a přítomnost partnera nebo manžela na porodním sále je úplně normální, což má samozřejmě spoustu výhod, ale také možná rizika.

Výhody přítomnosti otce u porodu

Praxe ukazuje, že přítomnost tatínka u porodu ženám psychicky prospívá a muže obohacuje. Není krásnější pocit, než když si oba mohou okamžitě pochovat čerstvě narozené miminko. Vazba na něj ze strany otce je tak vyšší a zároveň získá úctu k ženě – rodičce. Navíc je to neopakovatelný zážitek, obzvlášť v dnešní době, kdy si manželé nepořizují děti každý rok jako před lety.

Nevýhody přítomnosti otce u porodu

Celá tisíciletí byl porod intimní záležitostí žen a někteří lidé nemají potřebu to měnit. Častým důvodem, proč tatínkové možnost být u porodu odmítnou je, že nesnesou pohled na krev a bolest své partnerky a mohou cítit paniku a úzkost. Rozhodně to není nic, za co by se měli stydět, naopak, stres muže by přispíval i ke stresu rodičky. Některé páry mohou mít později i nějaký čas problémy v sexuálním životě.

Co je třeba probrat?

Nastávajícího otce by žena neměla k přítomnosti na porodním sále přemlouvat, ale nechat rozhodnutí na něm. Pokud chce s partnerkou u porodu být, měl by si už předem získat co nejvíce informací. Je možné společně navštěvovat těhotenské kurzy. Existují dokonce i kurzy přímo pro nastávající tatínky.
Zejména je potřeba si uvědomit, že i přes veškerou podporu je porod událost, kterou si žena musí prožít sama. Pokud muž ví, že by s tím mohl mít problém nebo dokonce trauma, je lépe když se s partnerkou a miminkem setká až poté. Stejně dobře jej může nahradit maminka, sestra, nejlepší kamarádka či porodní asistenka (dula) partnerky.
V případě porodu císařským řezem je otec ze sálu vykázán.

Jak to chodí v porodnici?

Podle Zákona o zdravotních službách č. 372/2011 Sb. by nemocnice od loňského dubna neměly vybírat poplatek za přítomnost otce na porodním sále. Mohou chtít příspěvek např. na poskytnutí pláště, návleků nebo občerstvení – cca do 300 Kč, ale pokud by v nemocnici nebo porodnici požadovali výrazně větší částku, může to být bráno jako narušení práva na soukromý a rodinný život (podle listiny základních práv a svobod) a Zákona o rodině, což je obojí nadřazeno interním předpisům porodnice.
Na druhou stranu neexistuje právní nárok na doprovod k porodu. Pokud to řád nemocnice zakazuje, je třeba zvolit jinou. A naopak, rodička má právo odmítnout přítomnost jiných osob včetně studentů medicíny.