Domů Těhotenství Těhotenství týden po týdnu Porod Šestinedělí Péče o dítě

Porod do vody - příjemnější varianta porodu

Vydáno: 27. prosince 2012 v kategorii Porod, napsala Markéta Dostálová.

miminko

Dnešní nastávající maminky mají v současnosti velkou řadu možností. Už nemusí rodit jen klasicky v nemocniční posteli, zatímco tatínek čeká na chodbě. Naopak, řada porodnic nabízí celou řadu způsobů, jak porod rodičce co nejvíce zpříjemnit. Jedním z těch oblíbených je porod do vody o kterém si nyní něco blíže povíme.



Porod do vody je příjemnější i pro miminko samotné, protože tak jednoduše vpluje z jedné vody (té, ve které se vznáší v děloze) do druhé. Novorozenec je tedy na toto prostředí už zvyklý a pupeční šňůra jej samozřejmě celou dobu zásobuje kyslíkem. Teplá voda uleví i rodičce, jak fyzicky od bolestí z děložních stahů, tak psychicky. Lázeň také dokáže porod urychlit a většinou ani není nutný nástřih hráze, protože tkáně jsou působením vody pružnější.

Samozřejmě je ale třeba si před rozhodnutím porodit do vody zjistit co nejvíce informací a seznámit se s možnými riziky.

Pro koho není vhodný?

Porod do vody není vhodný, pokud není dítě v děloze umístěno podélně hlavičkou dolů, jedná-li se o předčasný porod (před 37. týdnem těhotenství) nebo je váha novorozence odhadována přes 4 kilogramy. Žena nesmí mít infekci (třeba žloutenku nebo HIV) a použít epidurál a celkově se musí předpokládat normální (nekomplikovaný) průběh porodu.

Omezený přístup v případě komplikací

Bohužel si nikdo nemůže být úplně jistý, jestli budou komplikace a v případě rození do vody je omezenější přístup porodníka a asistentky a přesun na lůžko, pokud se objeví nějaká komplikace, je problémovější. Pozor také na zanesení vody výkaly (tomu lze předejít klyzmatem - klystýrem) a zelenou nebo zakalenou plodovou vodu, která znamená, že dítě nemá dostatek kyslíku.

Kdy se rozhodnout?

Pro tento způsob porodu se žena může rozhodnout během těhotenství nebo, je-li to možné, hned před porodem (pokud se vše jeví v pořádku a splňuje výše uvedené podmínky). Vybraná porodnice samozřejmě musí mít vhodné vybavení a speciálně vyškolené zdravotníky.