Domů Těhotenství Těhotenství týden po týdnu Porod Šestinedělí Péče o dítě

Jak si vybrat porodnici? Co může pomoct při rozhodování?

Vydáno: 23. října 2012 v kategorii Porod, napsala Adéla Jánská.

porodnice a porod

Správný výběr porodnice je velice důležitý. Nastávající maminka se chce při přivádění dítěte na svět cítit dobře a v bezpečí. Porod si každá maminka pamatuje na dlouhou dobu, ne-li na celý život, proto je vhodné si správně vybrat.



Po těhotenství přichází na řadu konečně porod, kdy se jedná o významnou událost nejen v životě ženy, ale i dítěte. Ačkoliv se jedná o zcela přirozenou věc, mnoho žen se jej zbytečně obává. Právě z tohoto důvodu, hledají ženy tu nejlepší porodnici nebo volí i porod doma.

Jak na výběr porodnice?

Pokud máte v okolí pouze jednu porodnici, tak rozhodování není složité. Ale můžete být zklamaná, protože nebudete mít na výběr, pokud nechcete cestovat do další porodnice.

Při rozhodování, kterou porodnici si vyberete, navštivte danou porodnici. Prohlédněte si porodnici, zeptejte se na na nadstandardní pokoj, nabízené služby, jak je to s možnostmi porodu, anestezií nebo jak dlouho tam zůstává matka po porodu. Nejen na tyto informace se zeptejte při případné návštěvě porodnice. Ještě lepší je zeptat se někoho, kdo tam už rodil. Pokud daná porodnice pořádá předporodní kurz, určitě vám řeknou tam více.

Menší porodnice mají nejen méně vybavení a méně nabízených služeb, ale také se často traduje, že oproti větším porodnicím, se personál netváří příliš mile. Vždy ale záleží na konkrétních lidech.

Nezapomeňte, že těhotenství ani porod není nemoc. Schválně se zeptejte maminek, jak probíhal porod a výběr nemocnice u nich.