Domů Těhotenství Těhotenství týden po týdnu Porod Šestinedělí Péče o dítě

Překotný porod - když se dítěti chce jít rychle ven

Vydáno: 20. listopadu 2012 v kategorii Porod, napsala Markéta Dostálová.

Překotný porod

Ačkoli je dnešní porodnictví na velmi vysoké úrovni a při porodu samozřejmě umírá nebo má vážné komplikace mnohem méně rodiček a novorozeňat než před lety, ne vždy jde všechno hladce. V těhotenství ani při porodu si nikdy nemůžeme být jisti snadným průběhem, naštěstí případné problémy lze řešit mnohem rychleji a efektivněji.



Jednou z možných komplikací je tzv. překotný porod. Je to velice rychlý a spontánní porod, který trvá méně než 2 nebo 3 hodiny včetně rychlého a nečekaného nástupu kontrakcí. Sice se příliš neliší od normálního porodu (jen délkou trvání), ale může být rizikovější pro matku (poranění děložního hrdla a pochvy, trhliny hráze, krevní výronu) i pro miminko (nitrolebeční krvácení, přetržení pupeční šňůry, pád na zem).

Může se přihodit jak prvorodičkám, tak ženám, které rodily už vícekrát (u těch častěji, protože jejich porodní cesty jsou měkčí, tedy kladou méně odporu), při nedostatečném uzávěru děložního hrdla a u hodně malých a nedonošených plodů.

Co dělat při překotném porodu

Pokud na ženu překotný porod přijde, je třeba zavolat záchranku a nepanikařit. Někdy se ještě stihne včas dostat do porodnice, ale musí počítat i s tím, že porodí doma, tzn. připravit co nejsterilnější prostředí (umýt si ruce, najít čistou podložku) a mít u sebe teplou vodu, tkanice na podvázání pupečníku, silný alkohol jako dezinfekci a teplé deky pro miminko.
Žena by rodit měla vleže (právě překotné porody jsou často důvodem porodu do toaletní mísy nebo na veřejných místech, jak o tom občas slyšíme ve zprávách), aby dítě při rychlém vypuzení z dělohy nespadlo na zem a mělce, krátce dýchat.

Pokud novorozenec nezačne hned křičet, dáme jej opatrně do polohy hlavou dolů, aby z úst vytekla plodová voda nebo ji vytřeme z úst čistým a suchým kapesníkem.
Po porodu je samozřejmě nutnost ještě zajet do nemocnice, kde zdravotníci vyšetří a zkontrolují ženu i dítě.