Domů Těhotenství Těhotenství týden po týdnu Porod Šestinedělí Péče o dítě

Poporodní změny jsou u každé ženy jiné

Vydáno: 2. srpna 2012 v kategorii Šestinedělí, napsala Adéla Jánská.

dítě

Těhotenstvím a porodem se změní v těle mnoho orgánů a samotným porodem se mohou změnit či poškodit. Kromě toho, že si přivezete domů malého drobečka, změní se i další věci. Co se děje s dělohou, pochvou či vaječníky po porodu? Pojďme se na to podívat, co se vše v těle změnilo.



V těle během krásných devíti měsíců proběhlo mnoho změn a navíc vše bylo zakončeno porodem. Jak se dané části těla změnily?

Děloha

Během těhotenství se děloha velmi změnila, prvně se zvětšila a po porodu se naopak zmenšila na původní velikost. Zmenšování (zavinování) dělohy probíhá postupně. Děloha se zavinuje pomocí stahů děložního svalu. Tyto stahy jsou nepravidelné a zpravidla bez velké bolesti. Děloha by se měla zavinout do deseti dnů od porodu.

Děložní hrdlo, které je po porodu otevřené, se do třetího dne vrátí do původního stavu.

Pochva a hráz

Pochva a hráz se mohou během porodu natrhnout. Míra natržení souvisí nejen s velikostí dítěte, ale i s technikou tlačení. Stejně tak může natrhnutí ovlivnit hladký porod, na který může mít podíl masáž hráze nebo konzumace lnu pár týdnů před porodem. Panenská blána se trošku natrhne a vchod do pochvy není tak uzavřen, jako předtím.

Břišní stěna

Po porodu je břišní stěna ochablá a svaly jsou spíše rozestouplé. Pomocí vhodného cvičení se svaly zpevní. Se cvičením by žena neměla otálet a jakmile ji nic nebolí, měla by začít cvičit. Na břiše se mohou vytvořit strie, pokud žena dostatečně nemasírovala břicho za použití krémů. Někdy ovšem nejde striím zabránit ani pečlivým mazáním.

Psychické změny

Po porodu žena nemá na starosti pouze sebe a případně partnera ale i dítě. Jedná se o nový přírůstek do rodiny, se kterým přichází mnoho povinností a stresu. Občas se u ženy objevují pochybnosti, zda zvládne tuto svou novou roli. Častá změna nálad může sama brzo odeznít, ale někdy se jedná o delší záležitost, která může vyústit v depresi.