Domů Těhotenství Těhotenství týden po týdnu Porod Šestinedělí Péče o dítě

Porod v hypnóze - jak vypadá a co obnáší?

Vydáno: 12. června 2013 v kategorii Porod, napsala Adéla Jánská.

příprava na porod

Možná jste dočetla, že porod v hypnóze je bezbolestnou variantou, jak přivést dítě na svět. Má jej v plánu i manželka prince Williamse Kate Middleton. Jak ale tento porod probíhá a je možné jej provést i u nás v Česku? Která žena by nechtěla rodit téměř bez bolesti?



Strach z porodu se dá odstranit nebo zmenšit správně zvoleným způsobem porodu, jedním z nich může být i porod v hypnóze (hypnoporod). Tento způsob porodu je velmi oblíbený ve Velké Británii a stává se velmi populárním i v dalších státech, protože žena cítí mnohem menší bolest než při klasickém porodu. Při tomto způsobu porodu se nepodávají žádná anestetika, vyvolávací injekce nebo léky proti bolesti a také se nenastřihne hráz.

Co je hypnóza

Hypnóza je stav, při kterém se tělo a mysl uvolní, ale vy zůstáváte při vědomí a přesně víte, co se děje. V hypnóze můžete i rodit, porod cítíte, ale tolik vás nebolí, vnímáte všechny pohyby dítěte, ale nepanikaříte. Dále je možné v hypnóze chodit, mluvit i dělat další věci.

Na porod je nutně se připravit

Žena se musí na porod v hypnóze připravit. Asi tři týdny před plánovým porodem je nutné se zúčastnit speciálního kurzu (může na něj chodit i otec), který vás připraví na hypnózu. Kurz má 6 lekcí, během kterých se naučíte správně dýchat a také se naučíte cviky proti porodním bolestem.
Ale pozor, do hypnózy je možné uvést mnoho lidí, ale porodit v ní umí jen každá čtvrtá žena. Žena musí chtít spolupracovat a musí být motivována k hypnóze.

Jak probíhá porod v hypnóze

Žena se místo bolesti soustředí na příjemný zážitek. Dokonale kontroluje své tělo a tím, jak se dostává do hlubší hypnózy, nevnímá bolest, ale myslí na příjemný porod dítěte. Pamatuje si každý detail porodu, pohyb dítě skrz pánev a děložní cesty, ale bolest tu moc ne. Pamatuje si jen příjemné dotyky a okamžiky a bolest téměř vůbec až vůbec nevnímá. Porod trvá kratší dobu, často se během něj nepoškodí porodní cesty, jak tomu bývá u klasického porodu. Matka není tolik vysílená, spolupracuje a netrpí tolik bolestí.

Jak již bylo ale řečeno, ne každá žena upadne do stavu hypnózy. Často za to může nedokonalé uvolnění, strach a stres.

Kurz hypnózy

Na kurz hypnózy se můžete objednat v některých větších městech. 1 lekce stojí 500 - 700 Kč a před porodem je potřeba alespoň 6 sezeních. Existují i kurzy na porod v hypnóze, ty ale nejsou zde moc rozšířené. Zatím. Důležité je najít si takového terapeuta, kterému budete důvěřovat, abyste se dokázala dokonale uvolnit.