Domů Těhotenství Těhotenství týden po týdnu Porod Šestinedělí Péče o dítě

Nástřih hráze je prevencí před poraněním

Vydáno: 9. ledna 2013 v kategorii Porod, napsala Martina.

těhotná žena

Obáváte se nástřihu hráze, který často doprovází porod prvorodiček? Tato procedura se provádí, abyste byla ochráněna před potrháním při porodu. V tomto článku jsme pro vás shrnuli pár informací, jak můžete nástřihu hráze předejít, proč a kdy se při porodech provádí a jakým způsobem přistupovat k hojení po nástřihu.



Velice obávanou procedurou, se kterou se většinou setkávají prvorodičky, je nástřih hráze. Jestliže vás v nejbližších týdnech či měsících čeká porod, měla byste se s tímto úkonem seznámit.

Nejprve je třeba ujasnit si, co hráze vlastně je. Jedná se o oblast nazvanou perinea tvořenou třemi tkáněmi - kůží, svalem a blánou, které se při porodu roztahují, aby se hlavička novorozence mohla dostat ven z těla matky. Nástřih hráze neboli episiotomie je procedura zcela běžná, která často doprovází porod prvorodiček. Provádí se výlučně v druhé době porodní a má za účel zvětšit poševní otvor a umožnit plodu snadnější průchod. Kvalifikovaný lékař k episiotomii přistupuje tehdy, hrozí-li poranění, resp. natržení v oblasti hráze nebo natržení konečníku, který pro rodičku může být velice bolestivý a nebezpečný.

Jak se episiotomie provádí?

Je na zkušenostech porodníka, zda dokáže včas rozpoznat, jestli je episiotomie u konkrétní rodičky potřebná či nikoli. Pokud se ale k nástřihu hráze přistoupí, provádí se ve chvíli, jakmile se objeví hlavička a hrdlo dělohy je maximálně roztažené. Nástřih je většinou proveden bez lokální anestezie na vrcholu kontrakce, většina žen jej však ani necítí. Jsou dva směry, kudy může být nástřih veden – přímo dole, pak se jedná o středovou neboli mediální episiotomii, nebo dole šikmo do strany, přičemž hovoříme o mediolaterální episiotomii (ta je u nás častější). Bezprostředně po porodu a vypuzení placenty se místo chirurgicky ošetří, nyní již za použití lokální anestezie. Dnes se používají tzv. samovstřebávací stehy, které se pět až šest dní samovolně rozplynou. Spousta maminek má po zákroku problémy se sezením – doporučuje se sedět na nafukovacím kruhu a místo neustále ledovat například ve studené sprše.

Kdy se k nástřihu hráze přistupuje?

Důležitým faktorem pro rozhodnutí, zda episiotomii provést, je poměr velikosti hlavičky a prostornosti poševního vchodu. Přihlíží se také k elasticitě tkání. Jestliže jsou tkáně příliš pevné, nese porod bez nástřihu riziko bolestivého prasknutí. Poranění však není vyloučeno ani v případě, že dojde k preventivnímu nástřihu hráze, a i zde se můžou objevit různá omezení či komplikace – bolest, anální či močová inkontinence, následné potíže při pohlavním styku, velká ztráta krve, ochabnutí pánevního svalstva, nepříjemné pocity v místě sešití a podobně. Nástřih hráze se dělá i pro urychlení porodu, když už je hlavička z těla matky venku, a to v případě, naskytnou-li se například komplikace s dýcháním dítěte, nebo pokud matka přestane při porodu spolupracovat.

Každá porodnice ba i každý porodník se k episiotomii staví jinak. Někteří se snaží ji vykonávat pouze ve chvíli, kdy je opravdu nezbytná, jiní zase tento zákrok provádějí rutinně téměř při každém porodu, aby předešli případnému natržení. Pokud si nástřih hráze přejete jen opravdu v případě, že už není jiné východisko, nejlépe se dohodněte s porodní asistentkou již před porodem. Svůj postoj k rutinním nástřihům můžete uvést také v seznamu porodních přání. Při výběru porodnice se informujte prostřednictvím internetu nebo v rámci předporodního kurzu, jaké procento episiotomií se v dané porodnici vykonává.

Předejděte episiotomii

Pravděpodobnost nezbytnosti nástřihu hráze lze snížit na minimum za pomoci pravidelných cviků, masáží a doplňků celkově stravy, která je pro elasticitu kůže nezbytná. Vyvážená strava by měla obsahovat především vitamíny A, E, K a B-komplex.

Lněné semínko

Zapojte do své stravy v průběhu těhotenství i odvar z lněného semínka, který napomáhá k uvolnění tkání a tím také předchází nutnosti nástřihu hráze při porodu. Lněné semínko zakoupíte v obchodech se sušenými plody, v lékárně anebo ve zdravé výživě. Potřebné množství zalijete horkou vodou, zamícháte a necháte zeslizovatět. Uvařené semínko přidejte do polívky či jogurtu, samotné jej dokáže vypít jen málokterá.

Kegelovy cviky

Jedná se o cviky posilující vaginální svalstvo tak, že se během porodu maximálně uvolní. Jedná se o střídavé uvolňování a napínání svalů v oblasti vaginy, močové trubice a konečníku tak, jako byste chtěla potlačit močení. Ideální je provozovat cvičení dvakrát až třikrát denně přibližně po dvaceti střídavých staženích a uvolněních. Kegelovo cvičení často doporučují porodní asistentky.

Masáž hráze

Velice účinnou technikou je také masáž hráze, kterou můžete provozovat vy i partner již 6 týdnů před porodem (samozřejmě i dřív). V lékárnách se prodávají speciální oleje pro masáž hráze, které celkový účinek ještě zintenzivní. Radu, jak přesně na to, vám určitě ochotně poskytne porodní asistentka či dula.