Domů Těhotenství Těhotenství týden po týdnu Porod Šestinedělí Péče o dítě

Výhody a nevýhody domácího porodu

Vydáno: 28. srpna 2013 v kategorii Porod, napsala Adéla Jánská.

novorozené dítě s matkou

V mnoha státech si můžete vybrat, jaký způsob porodu chcete. Nastávající maminy v některých zemích preferují porod doma, někde si vybírají porod v porodnici nebo porodních domech. V Česku je ale porod doma odsuzován a také zakázán, resp. nenajdete porodní asistentku, která by jej mohla vést kvůli hrozící vysoké pokutě. Jaké jsou ale výhody a nevýhody domácího porodu?



V Česku nemohou porodní asistentky vést porod doma, neboť jim hrozí vysoká pokuta. Ženy to často řeší tak, že prostě rodí doma samy bez jakékoliv pomoci. Tato situace naštvala mnoho žen, dokonce dvě ženy žalovaly Česko u Evropského soudu pro lidská práva ve Štrasburku. Česko ovšem na to opáčilo, že si rodička může vybrat porodnici podle libosti a že některé nabízejí různé trošku alternativnější způsoby porodů jen s porodní asistentkou.

Ale doma porod s asistentkou povolen není. Přitom v zahraničí (Nizozemí, Nový Zéland, Kanada, Japonsko,...) bez problémů rodičky doma rodí a větší perinatální úmrtnost rozhodně nemají. Samozřejmě, že doma rodí jen ty ženy, které mají bezproblémové těhotenství a vypadá to také na porod bez komplikací. Ano, komplikace se mohou vyskytnout a to i v porodnici, které mohou skončit i smrtí dítěte nebo rodičky.

Výhody domácí porodu

  • přirozený porod - na porod doma budete mít dostatek času, nikdo vás nebude k ničemu nutit, porod probíhající přirozeným způsobem bez zásahů (vyvolávací injekce, léky proti bolesti, tlačení a popohánění) je méně bolestivý, snadnější a i pro dítě ohleduplnější. Dítě přijde na svět přesně v okamžik, který si samo určí a ne v okamžik, který vybere porodník.
  • přirozené prostředí - domácí prostředí, které je pro matku přirozené, zamezí stresům a bude příhodnější i pro dítě. Porod tak bude probíhá bez stresů a zvláštních pocitů, že jste na cizím místě.
  • intimní prostředí - nechodí vás okukovat sestry a lékaři, ale jste doma v intimním prostředí, kdy jediná cizí osoba je porodní asistentka, které byste ale měla věřit a neměla byste se před ní stydět.
  • nejsou stresy jako u porodu v porodnici - po příjezdu do porodnice, začínají stresy s vyplněním dotazníku, kontrolou, připojením na monitor, říkání, co se má dělat, někdy i nucení k něčemu. Doma můžete být v klidu bez těchto stresů, protože si sama korigujete porod.
  • kontakt s dítětem - matka je v neustálém kontaktu s dítětem, nikdo jí ho nebere k umytí, přeměření, zvážení atp., ale je po celou dobu s ním. Navíc se nemusí hned přestřihnout pupeční šňůra, což může být také pozitivní pro oba jedince.
  • přirozená součást života - porod je přirozená součást života, není nutné ji brát jako nemoc, kdy se musí co nejrychleji vyndat dítě z dělohy, ale je třeba počítat, že nebýt přirozených porodů, tak lidstvo již dávno vymřelo.

Nevýhody domácích porodů

  • možné komplikace - tak jako u každého porodu, tak i při domácím porodu je riziko, že se vyskytnou komplikace. Je tedy nutné zavolat záchrannou službu, než ta dorazí a případně než zase dorazí do porodnice mohou být následky pro dítě nebo matku fatální. Komplikace se ale mohou vyskytnout i v porodnici a stačí selhání lékaře nebo jen nemožnost řešit danou situace a stejně se může vyskytnout problém.
  • nutnost najít zkušenou porodní asistentku - porodní asistentku v této době nelze najít, protože jí hrozí vysoká pokuta. V případě, že by nehrozila, tak mají asistentky málo zkušeností na rozdíl od těch v zahraničí při vedení domácích porodů.
  • porod je bez anestezie - při domácím porodu není možné použít anestezii. S tím ale rodička počítá a při správně vedeném porodu bolest nelze vůbec cítit. Navíc ani v porodnici nemusíte mít léky proti bolesti, které jsou spíše módní záležitostí posledních let.
  • stres z rodiny - rodička se může cítit při porodu nervózní, když uslyší pláč z další místnosti nebo různé řeči bezohledných členů rodiny.

Jak už ale bylo zmíněno, v Česku domácí porody nejsou moc tolerovány a ženy, které chtějí rodit doma, jsou brány za sobecké a neohleduplné k dítěti. Zajímavostí ale je, že jinde ve světe si žena může vybrat, v Česku ne. Zatím.

Jaký máte názor na domácí porod? Rodila jste doma? Chtěla byste nebo jej naopak odsuzujete?