Domů Těhotenství Těhotenství týden po týdnu Porod Šestinedělí Péče o dítě

Víte, kdy konečně jet do porodnice, ať jste tam včas?

Vydáno: 10. října 2013 v kategorii Porod, napsala Adéla Jánská.

žena má stahy

Podívejte se, podle jakých příznaků poznáte tu nejlepší dobu na to, abyste jela do porodnice. Pokud to ještě nevíte, podívejte se na následující rady, které znamenají, že byste měla někoho poprosit, ať s vámi už konečně jede. A také nezapomeňte na tašku s potřebnými věcmi.



Určitě nechcete dorazit do porodnice brzo nebo pozdě. Je tedy nutné se pozorovat a dbát na všechny tyto zmiňované příznaky.

Odtok plodové vody

10 % porodu se ohlásí prasknutím vaku blan (prasklá plodová voda), kdy odteče značné množství vody, které nelze zastavit jako při močení. Odtok ale nemusí být značný, voda může téct malým nebo i sotva znatelným proudem. Někdy praskne při cvičení nebo námaze, jindy i při naprostém klidu. Plodová voda bělavé nebo jemně růžové barvy sladší vůně znamená, že máte asi 2 hodiny čas na příjem do porodnice. Pokud je ale plodová voda zakalená a spíše zelenkavé barvy nebo pokud máte Streptokoka ve vagíně je nutné dojet do porodnice co nejdříve z důvodu možné infekce.

Odtok plodové vody si nepleťte s odchodem hlenové zátky (jemný růžový nebo červený výtok, který je hlenovitý), který značí, že porod bude asi do 48 až 72 hodin.

Pravidelné děložní stahy

Stahy děložního svalstva patří mezi charakteristický příznak nadcházejícího porodu. Ale není to s nimi tak jednoduché.
Asi 3 týdny předem se objevují poslíčci, což jsou bolesti v podbřišku a kříži. U někoho se objeví silnější bolesti, u někoho slabší. Stahy jsou nepravidelné, krátké a opakují se. Pokud si nejste jistá, zda se jedná o poslíčky nebo již o porod, udělejte si teplou koupel, pokud zeslábnou, nejedná se o porod.

Zpočátku nepravidelné a později pravidelné děložní stahy s otevíracím efektem jsou již porodní bolesti. Břicho při nich jakoby tvrdne, bolesti se objevují v kříži, tříslech, zádech nebo i ve stehnech. Jednotlivé stahy trvají 40 sekund a jejich interval je 15 - 20 minut. Časem se bolesti zintenzivňují a intervaly zkracují. Při prvním porodu byste měla jet do nemocnice, když jsou stahy co 5 minut a trvají v těchto intervalech nejméně 2 hodiny. Při dalších porodech se chystejte do nemocnice při kontrakcích co 10 minut trvajících alespoň 2 hodiny.

Krvácení

Drobné špinění nebo krvácení (růžové nebo nahnědlé) není důvodem pro odjezd do porodnice, ale v případě, že by bylo krvácení červené, byste měla do porodnice jet celkem rychle.

Plod se nehýbe

Pokud máte pochybnosti o tom, že se plod nehýbe nebo strašně málo, kontaktujte gynekologa nebo jeďte do porodnice.

Slovo gynekologa

V posledním měsíci se chodí na kontroly za gynekologem každý týden a pokud usoudí podle vyšetření, že je čas, odešle vás do porodnice. V každém případě by vám měl vysvětlit, proč tak činí.