Domů Těhotenství Těhotenství týden po týdnu Porod Šestinedělí Péče o dítě

Jak si neublížit při cestování v těhotenství

Vydáno: 28. června 2012 v kategorii Těhotenství, napsala Adéla Jánská.

Cestování v těhotenství

Blíží se doba dovolených a vy se určitě zajímáte o to, jak je to s cestováním v těhotenství. Určitě není zakázáno nastávají mamince někam cestovat, avšak měla by na sebe dávat větší pozor a to hlavně v posledních týdnech těhotenství. Samozřejmě je nutné upozornit na několik důležitých skutečností.



Cestování v těhotenství není zakázáno. Klidně cestujte, ale mějte na vědomí, že jste těhotná. Pokud se budete cítit špatně či slabě, budete-li mít rizikové těhotenství, tak raději buďte v klidu doma bez zbytečného cestování. Nepřemáhejte se a odpočívejte, ať neublížíte nejen sobě, ale i dítěti. Bez problémů můžete cestovat až do 7. měsíce, pak se cestování raději vyhýbejte.

Cestování autem

Cestování v autě, která trvá několik hodin, není pro ženu v druhé polovině těhotenství moc vhodné. Hlavně by neměla řídit několik hodin v kuse. Nezapomeňte odpočívat a hlavně pravidelně jíst. V případě, že se necítíte dobře zastavte vy nebo řidič a odpočívejte nejlépe na čerstvém vzduchu. Nezapomeňte připoutání pod břichem.

Cestování autobusem

Pokud cestuje autobusem klasicky do práce nebo na výlet do jedné hodiny, tak to vůbec není problém pro těhotnou ženu. Cesty, které trvají několik hodin, nejsou příliš vhodné. Autobus vám nezastaví podle potřeby, nebudete se moct jít na vzduch a jen tak se projít. Ze začátku těhotenství může vám být nevolno a autobus také nezastaví. Pokud ale už jedete, nezapomeňte na dostatek tekutin. Připoutání je i zde velmi důležité.

Cestování letadlem

Cestování letadlem nemusí být pro těhotnou ženu vůbec jednoduché (změna tlaku, vlhkost vzduchu, sezení dlouhé hodiny na jednom místě,...) Navíc hrozí riziko předčasného porodu na palubě letadla, právě z tohoto důvodu 28. týdne se dá létat bez omezení, ale později je nutné potvrzení lékaře. Některé aerolinky těhotnou ženu odmítnou po 28. týdnu těhotenství.
Během letu hodně pijte, procházejte se (na záchod, za známými,...), abyste pořád neseděla na jednom místě a nohy byly dostatečně prokrvené.

V zahraničí se chovejte, jak zvykem turistů v dané zemi: pijte jen vodu z obchodů, nejezte polosyrové maso a ryby, vyhýbejte se některým sýrům, nebuďte dlouho na slunci, dávejte si pozor na hygienu... V některých zemích jsou povinná či doporučovaná různá očkování - těmto zemím byste se měla v těhotenství vyhnout, protože očkování je pro tělo i pro dítě zbytečnou zátěží.