Domů Těhotenství Těhotenství týden po týdnu Porod Šestinedělí Péče o dítě

9. týden těhotenství

Vydáno: 24. července 2012 v kategorii Těhotenství týden po týdnu, napsala Nikola Novotná.

těhotenství

V 9. týdnu žena na sobě už určitě poznává mnoho změn. Mění se jí prsa, má jinou náladu a začíná se trošku měnit i váha. I dítě se začíná o trošku měnit a hlavně prochází velkým vývojem.

Plod je dlouhý 25 mm a váží 4 g.



V devátém týdnu těhotenství dosahuje těhotenský hormon HCG svého maxima. Spolehlivě zjistíte, že jste těhotná podle těhotenského testu. K tomu navíc se projevují změny nálad nebo velká citlivost na nejrůznější okolnosti (plačtivost, labilita,...). Tyto náhlé změny nálad trochu v bledě modrém připomínají premenstruační syndrom. To, že jste těhotná zatím na sobě poznáváte jen vy.

Změny prsou jsou čím dál razantnější, začínají tmavnout bradavky a podkožní žilky jdou vidět čím dál tím více. Prsa mohou být den ode dne citlivějšími, protože se pořád připravují na svou budoucí důležitou funkci. Prsa se zaoblují a zvětšují svůj objem a proto je dobré používat krém proti striím, jenž je k dostání v lékárnách. Také je již téměř nutné pořídit si těhotenskou podprsenku.

Jak to vypadá s plodem?

Stále ještě zůstává hlavička plodu poměrně veliká vzhledem k velikosti těla, které se začíná lehce vzpřimovat. V obličejové části se v 9. týdnu dokončuje vývoj nosu. Oči jsou ještě celkem široce otevřené a jejich poloha se začíná měnit a z postranní strany se posouvají dopředu a také se k sobě přibližují. Základ pro bradu je celkem šiřší. Kolem zevního zvukovodu se začínají objevovat malé hrbolky, které představují základ pro ušní boltce.

V břiše se vyvíjí tenké střevo, které již roste do délky a začíná se skládat do kliček. Také vzniká i základ jater, vytváří se jaterní hrbol a díky tomu se tělo plodu začíná napřimovat. I vývoj končetin se v tomto týdnu posouvá dopředu. Základy pro prsty se zužují a jsou spojeny tenkou blánou. Ocasní výstupek se již téměř ztratil a zbylá část zůstane jako předchůdce kostrče.

Plod je dlouhý 25 mm a váží 4 g.