Domů Těhotenství Těhotenství týden po týdnu Porod Šestinedělí Péče o dítě

7. týden těhotenství

Vydáno: 4. července 2012 v kategorii Těhotenství týden po týdnu, napsala Nikola Novotná.

těhotenství

Jak probíhá vaše těhotenství v 7. týdnu? Co se mění ve vašem těle a jak se vyvíjí zárodek? Zárodek má doopravdy 5 týdnů. Vy můžete pozorovat první změny na vašem těle nejen hmotnostní, ale i první příznaky těhotenství jako jsou nevolnosti.



7. týden může být prvním týdnem, kdy na sobě můžete zpozorovat první změny hmotnosti ovlivněné těhotenstvím. Váhový přírůstek se pohybuje okolo 0,5 - 1 kg, ale pokud trpíte nevolnostmi, můžete naopak pociťovat váhový úbytek. Prsy se začínají pomalu připravovat na svou budoucí funkci a již se mohou zvětšit.

Také je možné, že se zmnoží počet podkožních žilek, které na prsou vidíte. Vaše děloha má nyní přibližně dvojnásobnou velikost s porovnáním dělohy před početím. Také se vám zvyšuje množství krve v těle. V 7. týdnu by to mělo být cca o 10 % více. Na konci těhotenství vám v těle bude proudit až o 40 % více krve.

Jak to vypadá s plodem?

Tento týden je důležitý hlavně pro zvětšení hlavové části plodu. Růst hlavové části je ovlivněn rychlým vývojem mozku, v němž se vyvíjejí obě hemisféry. Formuje se také obličej. Oči embrya jsou trošku překryty víčky, ale stále jsou vidět jen při pohledu zboku. Patrná je také i špička nosu. V ústech se začíná tvořit jazyk. Končetiny se začínají protahovat a nevypadají jen jako jednoduché malé ploutvičky. Dolní končetiny jsou ve vývoji téměř o týden pozadu než horní. Tento rozdíl vývoje končetin je udržen po celé těhotenství.

Ocasní hrbol zaniká až v dalších týdnech, tudíž lze pořád vidět. Z vnitřních orgánů se začíná tvořit slepé střevo a slinivka břišní. Základy obratlů okolo nervové trubice jsou v tomto týdnu již vytvořené. Celkem jich je 42 - 44 párů. Několik těchto základů se rozpadne a zůstane jen 34 párů, což je počet obratlů, který má člověk.

Na jedná straně plodu vznikne pupeční provazec, kterým prochází významné pupeční cévy, jež vedou okysličenou krev a živiny. Embryo se nyní volně vznáší a pohybuje v plodové vodě.