Domů Těhotenství Těhotenství týden po týdnu Porod Šestinedělí Péče o dítě

4. týden těhotenství

Vydáno: 5. června 2012 v kategorii Těhotenství týden po týdnu, napsala Nikola Novotná.

4. týden těhotenství

Čtvrtý týden těhotenství je velmi důležitý. Vajíčko se uhnízdí v sliznici děložní. Také se tvoří vrstvy a zárodek je mnohem větší (už 1 mm).
Těhotenským testem můžete zjistit, že jste těhotná, protože se postupně uvolňuje hormon hCG při nidaci. Ve stejném týdnu se vajíčko nemusí pořádně uhnízdit.



V tomto týdnu běžně ženy čekají menstruaci, ale protože vajíčko v jejich vejcovodu bylo oplodněné, menstruace nepřichází. Na konci čtvrtého týdne většina žen začíná pociťovat první těhotenské příznaky. V těle stoupá hladina hormonu hCG, proto je možné některými těhotenskými testy zjistit, že jste těhotná. Test může být negativní, ale pokud menstruace stále nepřichází, je vhodné ho opakovat po několika dnech.

Ačkoliv v tomto období, kdy žena ještě přesně neví, jestli je těhotná, měla by se začít chovat jako při těhotenství, protože první trimestr, je pro vývoj plodu jedním z nejpodstatnějších. V některých případech se i u těhotné ženy může objevit slabé krvácení, které je způsobeno uhnizďováním blastocysty do silně prokrvené děložní sliznice. Blastocysta se skládá z vnitřních buněk, ze kterých vznikne embryo, a vnějšího obalu, z něhož se vytvoří placenta.

Jak to vypadá s plodem?

Blastocysta se již dostala do dělohy, kde se ze začátku pohybuje volně. V průběhu tohoto týdne se zanoří do jamky v děložní sliznici. Tento proces se nazývá nidace. Při uhnízdění (nidaci) mohou být narušeny drobné cévky a tím může být vyvoláno slabší krvácení.

Ve 4 týdnu začíná vývoj prvních orgánů (organogeneze), která začíná vytvořením třech zárodečných listů - ektodermu, ze kterého vznikne postupem času nervový systém, kůže a kožní deriváty, potní a prsní žlázy, entodermu, z něhož vzniká např.: slinivka břišní, trávící trakt, močová a pohlavní soustava, a mezodermu, ze kterého vzniká srdce, oběhový systém, kostra či svaly.

Na konci 4. týdne funguje i placentální oběh. Tkáně, které vyrůstají z embrya, prorůstají celou děložní sliznicí a vytvářejí placentu, jež obsahuje jak mateřské, tak embryonální cévy. Díky placentě probíhá výměna dýchacích plynů, výživa embrya a zneškodňování jeho metabolických odpadů.

Správné uhnízdění je pro těhotenství velmi důležité, pokud se vajíčko neuhnízdí, zanikne. Zaniklé vajíčko je vyplaveno krví.

Jak na sobě poznáte, že jste již těhotná?