Domů Těhotenství Těhotenství týden po týdnu Porod Šestinedělí Péče o dítě

6. týden těhotenství

Vydáno: 15. června 2012 v kategorii Těhotenství týden po týdnu, napsala Nikola Novotná.

těhotenství

Jak to vypadá s plodem šestém týdnu a co se děje v těle ženy? Jaké orgány se vytvářejí v tomto týdnu? Žena se pomocí těhotenského testu nebo pomocí ultrazvuku může dozvědět, že je těhotná. Ovšem v tomto týdnu může i potratit, což se stává velmi často kvůli špatnému uhnízdění vajíčka.



V 6. týdnu dochází k nejvíce přirozeným potratům, které jsou způsobeny špatným uhnízděním oplozeného vajíčka, jež v tomto případě zaniká a je odplaveno spolu s děložní sliznicí a krví v podobě pozdní menstruace. Mnoho žen tak nemusí ani zjistit, že byly oplozeny. Pokud však začnete jemně špinit nebo se dostaví drobné krvácení nemusí to znamenat, že se jedná o potrat ale o krvácení při hnízdění vajíčka. V tuto dobu by se žena měla vyvarovat kouření, alkoholu i škodlivým potravinám. Zdravé stravování by mělo být nutností nejen v tomto týdnu, ale i po celé těhotenství.

Také se mohou projevit různé menší i větší příznaky těhotenství. Váha vám zůstává stále stejná, takže ani nemusíte poznat, že jste těhotná.

Jak to vypadá s plodem?

Zárodek se z počátku velmi rychle vyvíjí. V tomto týdnu se po stranách nervové trubice zvýšil počet obratlů (přibližně 30 párů). V dolní části zárodku se vytváří ocasní hrbol a základ pro řitní otvor. Na přední části se tvoří základ mozku, pod nímž lze najít prozatím primitivní dutinu ústní, kde se nachází hltanová membrána oddělující ústní trubici od primitivního střeva.

Po proděravění hltanové membrány jsou ústa spojena s primitivním střevem. Pod základem pro ústa se objevují 3 žaberní oblouky, ze kterých postupně v dalších týdnech těhotenství vzniká např.: hrtan, sluchové kůstky a část jazylky. Také se vytvořil základ pro oko a vnitřní ucho. Začínají se vyvíjet končetiny, které vypadají jako ploutvičky. V srdci se tvoří srdeční komory a srdce zahajuje činnost. Plod má 6 mm.