Domů Těhotenství Těhotenství týden po týdnu Porod Šestinedělí Péče o dítě

Menstruační cyklus: Jak mu porozumět a snadněji otěhotnět?

Vydáno: 16. května 2016 v kategorii Těhotenství, napsala Markéta Dostálová.

dívka

Menstruace neboli perioda, menzes, měsíčky či krámy jsou součástí procesu, který je nutný pro reprodukci. Začíná zpravidla okolo 12. roku a končí menopauzou. Přesně v této době může být žena těhotná. Jak můžete podpořit šanci na těhotenství, když budete vědět, co přesně se děje?



Menstruační cyklus je věc, která lidstvo fascinuje už od počátku věků. Dnes již dávno neplatí, že menstruující ženy jsou nečisté a měly by se během svých dnů vyhýbat společnosti, ale váš cyklus je fascinující stále. Snažte se porozumět svému tělu a tomu, co se v něm odehrává, a zvyšte tím i šanci na početí.

Menstruace a folikulární fáze

Počáteční etapa vašeho cyklu začíná prvním dnem menstruace, tedy dnem, kdy začnete krvácet. Tělo při tom uvolňuje hormony, které umožňují vajíčkům ve vaječnících růst. Mezi 2. až 14. dnem cyklu tyto hormony také pomáhají zahustit výstelku dělohy, aby se mohla připravit na usazení oplodněného vajíčka. Tento proces se nazývá folikulární fáze.

Co se děje během ovulace?

Menstruační cyklus trvá průměrně 28 - 32 dní. K ovulaci obvykle dochází mezi 11. - 21. dnem. Zvýšená hladina tzv. luteinizačního hormonu (lutropinu) způsobí uvolnění nejzralejšího vajíčka. V té době se cervikální hlen (tekutina produkovaná děložním čípkem) stává kluzký, aby spermiím usnadnil cestu k vajíčku.

Všechno je o správném načasování

Ženy se rodí s 1 - 2 miliony vajíček, ale během ovulací se jich uvolní asi jen 300 - 400. Obvykle se vypustí pouze jedno každý měsíc. Vajíčko putuje do vejcovodu, do jedné z jeho dvou trubic, které spojují vaječníky s dělohou. V případě správného načasování jej spermie mohou při cestě do dělohy oplodnit. Pokud se tak nestane do 24 hodin, vajíčko se rozpouští. Spermie však mohou přežít 3 - 5 dní, takže když víte, že ovulujete, můžete s partnerem naplánovat pohlavní styk na dobu, kdy je největší šance otěhotnět.

Výpočet plodných dnů

Pokud máte pravidelný 28denní cyklus (tj. od 1. dne menstruace do posledního dne před další), za nejplodnější dny jsou považovány ty okolo ovulace, tedy 14. den cyklu plus mínus 3 dny, tedy v rozmezí 11. - 17. dne cyklu. Není však nutné mít sex každý plodný den, naopak, počet spermií se může při každodenním styku snižovat, takže stačí i každý druhý.

V současnosti však na internetu najdete on-line kalkulačky, které výpočet provedou za vás, což se hodí hlavně v případě, že je váš cyklus kratší nebo delší. Podívejte se na ni například zde

Sledování ovulace podle bazální teploty

Poté, co vaše tělo uvolnilo vajíčko, zvyšuje se produkce hormonu progesteronu, který pomáhá vytvořit a udržovat děložní výstelku. Progesteron způsobuje mírné zvýšení tzv. bazální tělesné teploty (měřené vždy po dostatečně dlouhé době fyzického odpočinku, např. hned po probuzení). Na zjištění se používá vždy stejný teploměr (bazální či digitální), který se na 5 minut vkládá do pochvy, konečníku nebo úst (vždy zvolte stejné místo). Takže změření teploty každé ráno ještě než vstanete z postele, vám také pomůže zjistit, zda ovulujete.

Předvídání ovulace pomocí sledování hormonů

Zvýšená produkce již zmiňovaného luteinizačního hormonu (LH) umožňuje vaječníkům uvolnit vajíčko. K nárůstu LH dochází obvykle 36 hodin před uvolněním vajíčka. V lékárnách si můžete pořídit test na zjištění jeho přítomnosti, který se stejně jako těhotenský provádí ponořením do moči.

Závěrečná fáze menstruačního cyklu

V průběhu 2. poloviny cyklu pomáhá progesteron připravit výstelku dělohy pro usazení oplodněného vajíčka. Pokud nedojde k oplodnění, vajíčko se rozloží, hladina progesteronu klesá a asi o 12 - 16 dní později dochází k vyloučení vajíčka, krve a tkání děložní sliznice z těla. Tento proces se nazývá menstruace, která obvykle trvá 3 - 5 dní. Pak se celý cyklus opakuje.

Jak podpořit ovulaci?

Existuje stále více důkazů spojujících okolní prostředí a životní styl s plodností. Pokud chcete zvýšit své šance na otěhotnění, je vhodné konzumovat potraviny bohaté na kyselinu listovou a vitamíny, kupovat biopotraviny a ekologicky šetrné výrobky, nepoužívat určité druhy plastů včetně fólií, udržovat si zdravou tělesnou hmotnost pomocí vyváženého jídelníčku a fyzických aktivit, nekouřit a nepít alkohol.

Plodnost ovlivňuje i váha...

Studie ukázaly, že ženám s vyšším BMI (index tělesné hmotnosti), než je norma (tj. 18,5 - 24,9), trvalo 2x déle otěhotnět než těm se zdravým BMI. Pokud tedy trpíte nadváhou či přímo obezitou, zdravé zhubnutí pomůže zvýšit vaše šance. Obezita může způsobit také neplodnost a nízkou hladinu testosteronu u mužů. Ovšem i podváha může vést k neplodnosti.

...a věk

Plodnost klesá s věkem, zejména po překročení pětatřicítky. Snižuje se i pravděpodobnost úspěšného umělého oplodnění. Poraďte se s lékařem, pokud jste mladší 35 let a marně se snažíte počít víc než rok nebo starší 25 let a snažíte se víc než 6 měsíců.
S věkem klesá plodnost i u mužů (nad 45 let).

Jak zjistit těhotenství?

Většina žen si jako první udělá těhotenský test, který z moči (nejlépe ranní) zjistí výskyt těhotenského hormonu hCG značícího, že se v děloze uhnízdilo oplodněné vajíčko. Spolehlivější testy jej dokáží odhalit dokonce už 5 dní před první vynechanou menstruací.
První příznaky těhotenství dále zahrnují vynechání měsíčků, časté nutkání na močení, zvýšenou únavu, ranní (ale i jindy během dne nebo celý den) nevolnosti a citlivá prsa.

Podívejte se, jak můžete podle příznaků poznat, že jste těhotná.