Domů Těhotenství Těhotenství týden po týdnu Porod Šestinedělí Péče o dítě

8. týden těhotenství

Vydáno: 16. července 2012 v kategorii Těhotenství týden po týdnu, napsala Nikola Novotná.

těhotenství

Žena v osmém týdnu už na sobě určitě pociťuje příznaky těhotenství. Není to je menší nárůst váhy, ale i nevolnosti či plnější prsa. Nezapomeňte ani na návštěvu u gynekologa, na kterou je právě teď čas. Plod se pomalounku vyvíjí a je velký už 2 cm. Podívejte se na více informací.



V 8. týdnu již ženy pozorovat příznaky těhotenství jako jsou: větší bolesti prsou a jejich zvětšení, zvracení, nevolnost či drobné špinění. To vše se odehrává díky zvyšující se hladině těhotenských hormonů v těle. Tyto hormony působí na změny v prsních tkáních, díky kterým pak můžete dítě kojit.

Během 8. týdne by žena měla podstoupit první gynekologickou prohlídku. Tato prohlídka není povinná, ale pouze doporučená. Gynekolog vás prohlídne, změří tlak, vyšetří vám moč a vezme krev. Na ultrazvuku vám gynekolog ukáže plod a srdeční činnost dítěte.

Jak to vypadá s plodem?

Plod má docela velkou hlavičku (celé tělo plodu měří nyní asi 2 cm) vzhledem ke zbytku těla. Mozková část je podstatně větší než část obličejová, jejíž vývoj je velmi složitý. Dochází zde ke srůstu základů pro dolní a horní čelist, které ohraničují ústní otvor. Vývoj horní čelisti je více komplikovaný než vývoj čelisti dolní, protože do horní čelisti postupně vstupuje seshora základ pro nos. Základy očí jsou umístěny stále na stranách hlavičky a jsou z větší části zakryty víčky. Pokračuje také vývoj uší a vzniká základ pro vnější zvukovod.

Také se probíhají změny na horních končetinách. Začíná se objevovat loketní ohnutí na ruce, což znamená, že lze rozpoznat paži a předloktí. Začínají vznikat už i základy pro prsty. Na rukou plodu lze rozpoznat, že bude mít 5 prstíků. Na dolních končetinách se dá již pozorovat vznikající kolenní ohnutí, tudíž můžeme rozpoznat stehno a bérec. Ocasní výstupek je již téměř nerozpoznatelný. Tělo se začíná napřimovat. Také se vyvíjejí kosti a svalová hmota.