Domů Těhotenství Těhotenství týden po týdnu Porod Šestinedělí Péče o dítě

Co se děje v 16. týdnu těhotenství?

Vydáno: 14. června 2016 v kategorii Těhotenství týden po týdnu, napsala Nikola Novotná.

těhotenství

V 16. týdnu těhotenství je nejzásadnější, že se již dá zjistit pohlaví dítěte. Kromě toho se může provést triple test, aby se vyloučily možnosti genetických vad. Za tento týden můžete přibrat až půl kilogramu.



Plodové vody v děloze je v tomto týdnu přibližně 200 ml. Děloha se stále zvětšuje a její vrchol si můžete sama prsty nahmatat nad stydkou kostí. V 16. týdnu těhotenství můžete podstoupit další gynekologické vyšetření, které jí přiblíží možnost genetické vady plodu. Jedná se o trojitý test TT (triple test), který se provádí po boku účinnějšího prvotrimestrálního screeningu často prováděného okolo 12. týdnu těhotenství.

Triple test je krevní test, pomocí něhož se vyšetřuje hladina tří hormonů, aby se vyloučily následující syndromy - Downův, Patauův a Edwardsův. Nevýhodou je, že mohou vyjít falešně pozitivní výsledky, což se velmi často děje. V případě špatných výsledků je doporučena amniocentéza k vyvrácení nebo potvrzení výsledků testu.

Jak to vypadá s plodem?

Zevní pohlavní orgány jsou již úplně rozlišeny na ženské či mužské, proto je možné rozpoznat pohlaví plodu díky ultrazvukovému vyšetření. Pokud budete chtít, gynekolog vám rád prozradí pohlaví dítěte.

Pohyby plodu zatím matky nevnímají, protože plod má okolo sebe velké množství plodové vody a také proto, že pohyby jsou zatím velmi slabé. Pohyby jsou ale dobře viditelné na ultrazvuku. Navíc plod má již kůži, která je průsvitná a tenká.

Velikost plodu 16. týdnu je 10 - 11 cm a váží 70 - 80 gramů.