Domů Těhotenství Těhotenství týden po týdnu Porod Šestinedělí Péče o dítě

13. týden těhotenství

Vydáno: 1. ledna 2013 v kategorii Těhotenství týden po týdnu, napsala Nikola Novotná.

těhotenství

Ve 13. týdnu můžete už i něco přibrat. Zatím to ale může být max. 2 kg. Zároveň se mohou objevit i chuť na sladké nebo kyselé. Plod rychle roste a vyvíjí se. Zvětšují se orgány a objevují se i první základy pro zoubky.



V poslední týdnu prvního trimestru je váhový přírůstek stále spíše velmi malý a pohybuje se do dvou kilogramů. Na některých ženách do tohoto období nikdo zatím nemusel poznat, že jsou těhotné, ale od 13. týdne se to určitě změní a začnete přibírat na váze mnohem rychleji.

Těhotná žena by neměla zapomínat na správné stravování. Důležité je, aby se nenechala příliš ovlivnit těhotenskými chutěmi. Nebo alespoň v rozumném množství. K tomu je nutné omezit sladkosti a přejídání se. Nezapomínejte ani na pravidelnou péči o chrup.

Jak to vypadá s plodem?

Růst těla plodu do délky pokračuje rychleji než nynější růst hlavy. Oči jsou stále zakryty srostlými dolními a horními očními víčky. V ústní dutině se začínají objevovat první základy pro mléčné zoubky. Dále se vyvíjejí také ušní boltce, které mají poněkud nepravidelný hrbolatý vzhled.

Zvětšuje se břišní dutina plodu, ve které se vyvíjejí orgány. Tvorba krvinek plodu nezůstává pouze v játrech, ale od tohoto týdnu se krvetvorba přesouvá i do sleziny. Ledviny a močové cesty již plně zastávají svou funkci a vyprodukovaná moč se vylučuje do plodové vody.

Plod měří 7 cm a váží 15 - 20 g.