Domů Těhotenství Těhotenství týden po týdnu Porod Šestinedělí Péče o dítě

14. týden těhotenství

Vydáno: 2. dubna 2013 v kategorii Těhotenství týden po týdnu, napsala Nikola Novotná.

těhotenství

Čtrnáctým týdnem začíná druhý trimestr. Počáteční obtíže bývají v této době na ústupu a vy si můžete začít užívat těhotenství. Můžete pozorovat menší nárůst váhy (cca 2 kg), avšak pořád na vás nikdo nemusí poznat, že jste těhotná.



Jelikož tímto týdnem začínáte svůj druhý trimestr, který je často nejhezčím obdobím celého těhotenství, měla byste pocítit ústup prvotních těhotenských příznaků. Hladiny těhotenských hormonů se začínají snižovat, svého extrému dosáhly v předcházejících týdnech.

Jak to vypadá s plodem?

Horní končetiny mají stále o něco napřed ve svém vývoji než končetiny dolní. Ručičky se pomalu začínají dostávat do správného poměru s velikostí těla, končetiny dolní jsou zatím stále krátké a hubené.

Vývoj zevních pohlavních orgánů stále pokračuje, ale rozpoznání pohlaví plodu podle těchto orgánů je zatím nemožné. Ve 14. týdnu se začíná na povrchu celého tělíčka tvořit jemné ochlupení, které má ochrannou funkci, zachytává kožní maz tvořený kožními buňkami. Tomuto jemnému ochlupení, které ještě před narozením mizí, se říká lanugo.

Některé svaly na konci 14. týdne jsou již mnohem vyvinutější, že se dokáží stahovat, což znamená, že se dítě začíná pohybovat. Tyto pohyby jsou ale zatím velmi slabé a proto je matka skoro nepociťuje. Pohyby plodu lze spatřit během ultrazvukového vyšetření.

Velikost plodu na konci týdne je přibližně 9 cm a jeho hmotnost je okolo 25 - 30 g.