Domů Těhotenství Těhotenství týden po týdnu Porod Šestinedělí Péče o dítě

15. týden těhotenství

Vydáno: 25. června 2013 v kategorii Těhotenství týden po týdnu, napsala Nikola Novotná.

těhotenství

V 15. týdnu můžete zaznamenat poslední těhotenské ranní nevolnosti, pak byste se jich již měla zbavit. Plod se stále zvětšuje a s ním i množství plodové vody a vy se budete pěkně zakulacovat na bříšku.



Od tohoto týdne těhotenské bříško roste rychleji, protože se v děloze objevuje více plodové vody. Stejně tak se zvětšuje i váhový přírůstek, který je u většiny žen znatelný a snadno rozpoznatelný. Dále je možné, že některé ženy stále ještě i v 15. týdnu trpí ranními nevolnostmi, ale ty by měly nejpozději koncem 4. lunárního měsíce těhotenství ustat. A vy konečně budete mít pokoj od těchto nepříjemných projevů v těhotenství.

Jak to vypadá s plodem?

Růst malého tělíčka plodu do délky pokračuje. Velikost hlavičky se dá vyjádřit přibližně jako třetina celkové velikosti těla. Na povrchu mozku se v rámci jeho vývoje vytvořila tenká vrstva šedé hmoty. Na povrchu hlavičky začíná být výraznější ochlupení než to, které je znatelné po celém povrchu těla - začínají se objevovat vlasy.

Na povrchu zatím ještě stále srostlých očních víčkách se jsou vidět jemné řasy. Ušní boltec v tomto týdnu získává svou definitivní podobu. Celé tělo je pokryto velmi tenkou vrstvou pokožky, v níž jsou již založeny všechny vrstvy kůže. V pokožce se začínají objevovat první buňky obsahující pigment, který ovlivní výslednou barvu kůže.

Velikost plodu v 15. týdnu je 9 - 10 cm a váží kolem 45 - 60 g.