Domů Těhotenství Těhotenství týden po týdnu Porod Šestinedělí Péče o dítě

Jak vybrat kočárek, aby byl dobrý a vyhovující?

Vydáno: 13. června 2012 v kategorii Péče o dítě, napsala Adéla Jánská.

kočárek

Vybírat kočárek není zrovna nejsnadnější, musíte si nejprve říct, co vše od kočárku očekáváte. Nekupujte bezhlavě, ale promyšleně. Vyšší cena automaticky neznamená, že vám a vašemu dítěti bude kočárek vyhovovat. Všechno si předtím pořádně zjistěte a následně vybírejte podle toho, jaký kočárek chcete podle hmotnosti, velikosti, výbavy,…



Během vyrůstání potřebuje dítě několik typů kočárků. Proto je nutné si propočítat, kolik peněz budete chtít věnovat na nákup kočárku. Také je nutné brát v potaz, aby měl kočárek funkce, váhu, dostupné brzdy nebo jiné parametry přesně dle vašich představ. Nejdražší kočárek neznamená že vám bude vždy vyhovovat, protože každá maminka má jiné představy.

Hmotnost a velikost

Hmotnost kočárku je velmi důležitá, protože prvních pár týdnů budete po porodu slabá a určitě se vám nebude chtít do tahání těžkého kočárku. Poté při častém cestování nebo jízdě do schodů. Navíc k váze kočárku si připočtěte váhu dítěte, výbavy a dalších doplňků. Určitě se vám nebude chtít tahat těžký kočárek do kopců při obyčejné procházce po městě či vesnici.

Velikost kočárku by měla být přiměřená, aby byl pro dítě dostatečně velký i s případným fusakem v zimě. Kočárek kupujte pár týdnů před porodem, protože se pomocí ultrazvuku od lékaře dozvíte, jestli máte vetší nebo menší dítě.

Kolečka a podvozek kočárku

Kolečka vybírejte podle terénu, kde budete jezdit. Na chodníky a ulice se hodí tvrdá kolečka a do přírodu či do hrbolatého terénu zase masivní, nafukovací kolečka. Kvalitní podvozek by měl být samozřejmostí.

Výbava a příslušenství

Výbava u kočárků je různá. Stačí se jen podívat, co je vše ke kočárku standardně dodáváno. Může to být pláštěnka, taška na rukojeť, síťka proti hmyzu, ochranný potah na nohy, slunečník, odepínací potah, košík pod kočárkem,...

Rukojeť

Pokud jste vyšší, zvolte vyšší rukojeť, ať se nemusíte hrbit. Stejně tak to platí v opačném případě. Výborná je rukojeť s kloubem, kterou můžete přizpůsobit podpatkům nebo tatínkovi.

Druhy kočárků

Existuje několik druhů kočárků hluboký, sportovní či kombinovaný. Hluboký budete používat nejméně šest měsíců, následně jej vyměníte za sportovní. Také můžete koupit kombinaci, která vystačí dítěti po celou dobu asi do dvou, tří let věku dítěte.