Domů Těhotenství Těhotenství týden po týdnu Porod Šestinedělí Péče o dítě

Samovolný potrat není nic neobvyklého

Vydáno: 11. července 2013 v kategorii Těhotenství, napsala Adéla Jánská.

smutná žena po potratu

Udělala jste si test, na kterém jste našla konečně 2 čárky, ale po pár dnech nebo týdnech jste spontánně potratila? Vypadá to, že se vám zhroutil svět, ale rozhodně to tak není. V článku se dozvíte, proč se to tak stalo a zjistíte, že to nakonec bylo dobře.



Potrat je pro ženu, která se těší na těhotenství, vždy velmi bolestivá událost, ale i tak byste se s ním měla rychle smířit a nepropadat panice. Samovolným potratem končí asi každé čtvrté těhotenství a ne vždy to žena tuší. Na začátku těhotenství do třetího měsíce proběhne většina spontánních potratů.

Proč vniká samovolný potrat?

Samovolný potrat vzniká z důvodu, že se zárodek špatně vyvíjel a proto byl potracen. Ve výsledku tento plod měl nějakou vadu nebo nebyl dostatečně životaschopný. Nebyl by schopný přežít.
Toto vypuzení je často doprovázeno krvácením nebo špiněním. V některých případech je potřebné vyčistit dělohu od plodu prostřednictví zákroku a to hlavně, pokud je plod již větší.

Příznaky spontánního potratu

Častým příznakem potratu je krvácení nebo špinění, ovšem žena často nemusí poznat, že se jedná o potrat a bude tento problém přisuzovat časnější menstruaci nebo klasickému špinění. Pokud již předem víte, že jste těhotná a máte podezření na potrat, běžte ke gynekologovi. V některých případech se může objevit i horečka, chřipkové příznaky a celkové vyčerpání, které vás dovede k praktikovi.

Příčiny potratu

Potrat nevzniká kvůli tomu, že pracujete, cvičíte nebo máte pohlavní styk. Příčinou potratu zpravidla bývají:
problémy u ženy - žena může mít nějako nemoc či problém, který jí znemožňuje udržet těhotenství (nemoci, infekce, problémy s dělohou, čípkem nebo hormony),
vnější příčiny - i klasický rentgen může vyvolat potrat, stejně jako léky nebo chemikálie,
zahnízdění vajíčka - vajíčko má problémy při zahnízdění, ke kterému nakonec nedojde nebo se neudrží,
odchylky v plodovém vejci - při dělení buněk vznikají odchylky, které znemožňují zahnízdění nebo normální vývin plodu.

Jaká jsou rizika?

Potrat často nastupuje kvůli některým rizikům, mezi která patří:
vyšší věk matky nebo otce, opakované potraty, kouření, alkohol, drogy, špatná životospráva, obezita, léky, infekce, prostředí, onemocnění,...

Pokud samovolně potratíte, nic si z toho nedělejte, opět můžete otěhotnět.
Není jen samovolný potrat lepší, když organismus rozpozná, že něco není v pořádku, než abyste se trápila vy nebo dítě?