Domů Těhotenství Těhotenství týden po týdnu Porod Šestinedělí Péče o dítě

Umělé oplodnění – co hradí a nehradí pojišťovny?

Vydáno: 20. května 2013 v kategorii Těhotenství, napsala Markéta Dostálová.

těhotenství

Někdy se nedaří otěhotnět přírodní cestou a páry se snaží dozvědět co nejvíce informací ohledně umělého oplodnění. Jak to vypadá v roce 2013 s tím, co vše hradí pojišťovna a co naopak ne? Podívejte se na bližší informace. Nezapomeňte, že nejpřesnější podmínky se dozvíte na klinice.



Trest za neustálé odkládání těhotenství je nemožnost otěhotnět přirozeným způsobem. Naštěstí je zde možnost umělého oplodnění, na které se specializuje několik desítek klinik po celém Česku.

Co je to umělé (mimotělní) oplodnění?

U umělého oplodnění se také používá zkratka IVF (in vitro fertilizace) nebo laicky oplodnění ze zkumavky. Při tomto zákroku jsou spermie kultivovány ve zkumavce s vajíčky a vzniklá embrya (pro rychlejší úspěšnost se většinou použijí minimálně dvě) se přenesou do dělohy. Po prvním cyklu otěhotní cca 20 % žen, po třech cyklech je dnes úspěšnost až 75 %.

Jaké zákroky hradí pojišťovna?

Pojišťovny hradí tři pokusy (cykly) IVF, popř. čtyři, pokud při prvních dvou pokusech bylo zavedeno jen jedno embryo. Dále hradí některá vyšetření před samotným IVF (vyšetření krve, histologie, cytologie, poradenství a další). Ženy starší 39 - 40 let (podle pojišťovny) si musí hradit všechny pokusy samy.

Bližší informace vám poskytne odborná klinika (v ČR jich funguje kolem třiceti). Ujistěte se také, zda má vámi vybraná klinika smlouvu s vaší pojišťovnou.

Co pojišťovna nehradí?

Pojišťovny neproplácí léky spojené s hormonální léčbou během cyklu, prodlouženou kultivaci, kryokonzervaci (zmrazení) a rozmrazení embryí, jejich přenos nebo nepřetržitý monitoring jejich vývoje. Občas kliniky však na doporučení lékaře některé z těchto činností poskytují zdarma.
Rovněž nejsou hrazeny další náročnější zákroky spojené s IVF, např. asistovaný hatching (vytvoření otvoru v pevném obalu embrya před jeho přenosem), ICSI (spermie je do vajíčka vpravena pomocí injekce), PICSI (výběr nejkvalitnější spermie), MESA či TESE (chirurgický odběr spermie z varlete nebo nadvarlete). Platí se také za vajíčka dárkyně nebo sperma dárce.

Omezeně hrazené výkony

6x za rok proplácí pojišťovna tzv. intrauterinní inseminaci (IUI), která zdaleka není tak náročná jako IVF, ale žena musí mít průchodné vejcovody. Maximálně 7x za rok je proplácen ultrazvuk, 1x za 3 měsíce vyšetření spermiogramu a 4x měsíčně vyšetření cervikálního hlenu.

IVF je celkem finančně náročné, naštěstí většinu zákroků hradí pojišťovna. Pokud ale jste starší, musíte si celé umělé oplodnění zaplatit sama (až 30 tisíc Kč za samotné IVF a až 30 tisíc Kč za případnou hormonální léčbu).