Domů Těhotenství Těhotenství týden po týdnu Porod Šestinedělí Péče o dítě

Několik tipů a rad, jak se vyhnout riziku SIDS

Vydáno: 21. července 2016 v kategorii Péče o dítě, napsala Markéta Dostálová.

děcko a SIDS

Syndrom náhlého úmrtí kojence patří mezi strašáky mnoha rodičů, protože dítě může náhle zemřít bez jakékoliv příčiny. I když se neví, proč se tomu tak děje, je nutné, aby rodiče byli obezřetní. Na co byste si měli dávat pozor a čemu se vyhnout?



Syndrom náhlého úmrtí kojence (anglická zkratka SIDS) bývá noční můrou většiny čerstvých rodičů. Jedná se o náhlou a nečekanou smrt malých dětí do 1 roku, u které se ani při pitvě nepodaří najít příčinu. Dodnes není známo, proč k tomuto vlastně dochází, ačkoli zmínky o náhle zemřelých kojencích najdeme už v Bibli. Přesto existuje několik rizikových faktorů. Víte, které to jsou a jak se jim vyhnout?

Dávejte miminko spát na záda

Velmi vysoké riziko SIDS je vždy, když dítě spí na boku nebo na bříšku, kam se může z boku převalit. Může se tak obličejem zabořit do matrace či polštáře a udusit se. Takže pokaždé, když své děťátko ukládáte, i když je to jen zdřímnutí přes den, položte jej na záda a dbejte, aby to dodržovali i ostatní, pokud ho hlídají - sourozenci, babička a další. Ačkoli si mohou myslet, že pro jednou nebo na chvíli to nevadí, vždy tu tato možnost je, zejména u dětí, které obvykle spí na zádech a náhle jsou uloženy na bříško.

Děti se naučí samy převalovat okolo 6 měsíců - pak už je to v pořádku, jen je důležité, aby si vybralo svou vlastní spánkovou pozici až poté, co se umí samo otočit.

Pevná postel bez měkkých hraček a peřin

Prevencí zadušení je rovněž spánek na pevném povrchu - bezpečnostně schválené postýlce, matraci a prostěradle. Malé děti nepotřebují v postýlce peřiny, deky, polštáře ani plyšové hračky.

Před dítětem nekuřte

Samozřejmě je důležité přestat kouřit hned, jak zjistíte, že jste těhotná a nejlépe už během plánování početí - děti narozené ženám, které v těhotenství kouřily, umírají na SIDS 3x častěji než děti nekuřaček. Kouření během gravidity je hlavním rizikovým faktorem SIDS a škodlivé je i pasivní kouření, proto nikomu nedovolte, aby v přítomnosti miminka kouřil.

V noci mějte miminko poblíž, ale ne ve své posteli

Studie ukazují, že když novorozenec spí ve stejné místnosti jako jeho matka, riziko SIDS se snižuje, ale je nebezpečné, aby spalo s jiným dospělým nebo sourozencem ve stejné posteli, křesle či na gauči. Po večerním kojení jej tedy uložte do postýlky. Především nespěte s dětmi, když jste hodně unavená nebo jste si vzala prášek na spaní.

Kojte tak dlouho, jak můžete

Kojení může snížit riziko SIDS až o 50 %. Odborníci si nejsou jistí proč, někteří se domnívají, že důvodem je, že mateřské mléko obsahuje látky, které chrání miminko před infekcemi, které riziko SIDS naopak zvyšují. Také během kojení nekuřte, neužívejte alkohol a léky, pokud nejsou nutné.

Rovněž očkování snižuje riziko náhlého úmrtí kojence až o polovinu, jak bylo zjištěno ve srovnání s dětmi, které nebyly plně očkované.

Zvažte užívání dudlíku

Další věcí, o které si vědci nejsou jistí, proč funguje, ale zmírňuje riziko SIDS, jsou dudlíky. Pokud se rozhodnete jej používat, počkejte dokud miminko není alespoň měsíc staré (při kojení by si mohlo plést dudlík s bradavkou a dávat mu přednost), dávejte mu jej, aby mu pomohl usnout, ale nenechávejte mu ho během spánku, udržujte dudlík čistý a vyměňte jej při jakémkoli poškození, nenamáčejte ho v medu ani jiných látkách. Jestliže vaše dítě dudlík odmítá, nenuťte ho.

Chraňte miminko před přehřátím

Také přehřátí může zvyšovat riziko SIDS. Na spaní oblékejte děťátko lehce a pohodlně. K nočnímu spaní se doporučuje teplota v pokoji 18 °C. Malé děti nemusí mít deku - naopak, mohou se do ní zamotat nebo si ji přetáhnout přes obličej.

Výrobky, které chrání před SIDS?

Někteří výrobci u srdečních monitorů nebo elektronických respirátorů uvádějí, že snižují riziko SIDS, ale u většiny z nich není prokázáno, že by byly bezpečné a efektivní, nepovažujte je tedy za nezbytnost.

Nedávejte děťátku med

U malých dětí může med způsobit životu nebezpečný botulismus, s kterým jejich organismus neumí bojovat. Tato otrava a bakterie, které ji způsobují, mohou být spojeny s rizikem SIDS. Med je nebezpečný až do 1 roku.