Domů Těhotenství Těhotenství týden po týdnu Porod Šestinedělí Péče o dítě

Kouření v těhotenství je bezohledné k dítěti

Vydáno: 3. července 2013 v kategorii Těhotenství, napsala Adéla Jánská.

žena kouří

Všichni moc dobře víme, že kouření je škodlivé a na to by se měly dávat pozor i nastávající matky. I když jim lékař říká, že by měly přestat s kouřením, když dítě plánují nebo ihned přestat poté, co se dozvědí o těhotenství, často se tak nestane. Ženy vesele kouří dál a na to, že je to pro dítě škodlivé, nemyslí.



Až příliš často jsou vidět těhotné ženy, které kouří jednu cigaretu za druhou. To si vůbec neuvědomí, že svým sobeckým chováním ohrožují zdraví ještě nenarozeného dítěte? To si ani neuvědomují, jak moc to pro něj může být škodlivé nejen po narození, ale i v dospělosti? To, že si ženy ničí zdraví, to je jejich problém, ale budou se moct pak podívat do očí dítěti, které se bude ptát, proč jsem nemocný? Kuřačky by se už před plánováním dítěte měly vzdát tohoto nepříjemného zlozvyku nebo přestat s kouřením hned, jakmile se dozvědí o tom, že jsou těhotné. Také by se měly vzdát pohybu v zakouřených místnostech, protože pasivní kouření je taktéž velmi škodlivé.

Ženy často poukazují na kamarádky, které také kouří, že porodily zdravé děti, které měly normální váhu a že jejich děti nejsou vůbec nemocné a ani alergické. To, co se může stát za pár let, to ale nevidí nebo ani chtějí vidět. Existuje tolik nemocí, na jejichž vzniku má právě podíl kouření v těhotenství nebo i při kojení. Kuřačky se často omlouvají tím, že chtěly už tolikrát skončit, ale vůbec jim to nešlo a tak kouří dál. Ale všechno jde, když se chce.

Jaká jsou rizika při kouření v těhotenství?

Cigaretový kouř obsahuje toxické látky (nikotin, oxid uhelnatý, kadmium a několik tisíc dalších látek), které mají velmi negativní vliv na plod a těhotenství. Pokud je těhotná žena kuřačka, hrozí jí i jejímu dítěti mnoho komplikací, které vzniknou právě díky kouření. Mezi ně patří:

  • nízká porodní hmotnost - děti kuřaček mají nižší porodní hmotnost o 500 i 1000 gramů, než je tomu u nekuřaček,
  • abrupce placenty - placenta se dřív odloučí od děložní stěny. Matka začne silně krvácet, vznikají tak nepříjemné komplikace,
  • vcestná placenta - díky tomu, že se placenta uložena v porodních cestách, je znemožněn přirozený porod a musí se vést císařský řez,
  • plancetární insuficience - díky tomu, že placenta dostatečně dobře nefunguje, tak je špatně vyživován plod a díky tomu i váží méně,
  • předčasný odtok vody - plodová voda začne dřív vytékat, než je tomu u nekuřaček a žena může předčasně porodit,
  • předčasný porod - vyšší šance předčasného porodu než u nekuřaček,
  • poporodní komplikace - kuřačka má často více komplikací než nekuřačka,
  • syndrom náhlého úmrtí novorozence - pravděpodobně díky špatnému vývoji mozku a dýchacího centra se dítěti zastaví dech,
  • nemoci dítěte - ať už hned po porodu nebo později se mohou dítěti objevit alergie, ekzémy, nachlazení, záněty, astma, poruchy ve vývoji a chování, nádory v dětství, epilepsie, roztroušená skleróza a další nemoci právě díky škodlivému kouření.

Kouření ovlivňuje i plodnost

Pokud máte problémy s otěhotněním, tak jedním z problémů může být i kouření. Muž má díky němu méně spermií a ženy nemohou otěhotnět nebo může vzniknout mimoděložní těhotenství.

Kouření při kojení?

Ani při kojení kouření není vhodné. Všechno, co matka sní, vypije i vdechne, přijme i dítě. Dítě nepije nic jiného než mateřské mléko včetně všech škodlivin. Dítě někdy odmítá mléko kuřačky kvůli chuti nebo díky němu má i potíže se zažíváním. Kuřačka také mívá méně mléka než nekuřačka.

Přestaňte s kouřením ještě před těhotenstvím

Jako nejlepší způsob se jeví přestat s kouřením dřív, než bude pozdě. Nejdůležitější pro vývoj dítěte je první trimestr, žena se o svém těhotenství často dozví až po měsíci. Měsíc tedy ještě pravidelně kouří a již v této době se dítě vyvíjí a jeho vývoj je ovlivněn právě kouřením. Proto je lepší nekouřit už před početím, nepohybovat se v kuřáckých prostorech a nejlépe i přemluvit partnera, ať nekouří (ať nejsou nijak ovlivněny spermie a nesmrdí prostředí). Pasivní kouření bývá často horší než aktivní, mějte to na paměti.