Domů Těhotenství Těhotenství týden po týdnu Porod Šestinedělí Péče o dítě

Syndrom náhlého úmrtí kojence

Vydáno: 18. prosince 2012 v kategorii Péče o dítě, napsala Markéta Dostálová.

dítě

Syndrom náhlého úmrtí kojence (anglická zkratka SIDS) je strašákem všech rodičů, protože může postihnout jakékoli zcela zdravé dítě do 1 roku života. Problémem také je, že dodnes neexistuje jasné vysvětlení, proč k SIDS dochází (dlouho se myslelo, že příčinou je zalehnutí dítěte matkou – spát s kojencem je však také rizikový faktor).



K náhlému úmrtí dochází během spánku kojence, aniž by předtím trpěl nějakými symptomy. Příčinu smrti neodhalí ani pitva a vyšetření všech okolností předchozího vývoje dítěte a vlastního úmrtí.

Naštěstí některá možná rizika už jsou známá a v současnosti je snadné miminko v noci monitorovat.

Možné rizikové faktory SIDS

Za určité rizikové faktory, které mohou způsobit SIDS jsou považovány ty, jimž by se měla vyhnout každá těhotná žena nebo matka, tedy kouření, drogová závislost, pohlavní choroba, špatná (nedostatečná) výživa, nízký věk (kolem 16-17 let).

U miminka může být rizikem nízká porodní váha, předčasný porod nebo naopak přenášení, mužské pohlaví, umělá výživa, různé nemoci, horečky a infekce.

SIDS se může vyskytnout i u dětí při krátkém odstupu od předchozího těhotenství nebo vícečetném těhotenství, v zimním období (ale pozor na přetopené místnosti, to je také rizikový faktor!) a samozřejmě pokud se už v rodině tato anamnéza objevila.

Jaká je prevence

Dříve se věřilo, že je lepší, když miminko spí na bříšku, aby nevdechlo zvratky z potravy. To už je dnes ale vyvráceno a zjistilo se, že riziko SIDS je 10x větší u kojenců, kteří spí na bříšku. Proto dítě ukládejte na záda v ne přehnaně měkké posteli (rizikem mohou být polštáře, plyšáci, prošívané přikrývky) a v ne přehřáté nebo naopak příliš chladné místnosti.

U mnoha zemřelých kojenců bylo nalezeno velké množství nikotinu v těle, proto nekuřte nebo alespoň ne před nimi. Nejlepší prevencí je monitor dechu, musí však splňovat technické požadavky a umět s ním zacházet. Někdy může vystresovat falešným poplachem, přesto je to lepší než něco zanedbat.

Nejzásadnější je však dbát na správnou životosprávu sebe i potomka a vytvořit celé rodině zdravý, příjemný domov bez stresů.