Domů Těhotenství Těhotenství týden po týdnu Porod Šestinedělí Péče o dítě

Těhotenství nezletilých je celkem odvážné

Vydáno: 11. října 2012 v kategorii Těhotenství, napsala Adéla Jánská.

těhotenství v brzkém věku

Některé ženy otěhotní mnohem dříve, než by skutečně chtěly. Těhotenství před osmnáctinami není žádná legrace, protože nastávající maminka musí počítat s mnoha omezeními a hlavně s velkou změnou v jejím životě.



Pro mnoho lidí je nepředstavitelné, že by dívka na střední škole, učilišti nebo dokonce na základní škole byla těhotná a měla vlastní dítě. Ale občas se stanou i tyto situace. V některých oblastech světa je naprosto běžné těhotenství krátce po začátku menstruace, ale ve vyspělých zemích se jedná spíše o raritu.

Je mi 15, 16, 17,... a jsem těhotná

V takovém věku, pokud jste těhotná, máte určitě jednu otázku - nechat si nebo nenechat si dítě. Samozřejmě, že se musíte rozhodnout sama rozumem a ne srdcem. Pokud si dívka rozhodne nechat si dítě, musí počítat, že místo chození na diskotéky se bude muset starat o dítě, pravděpodobně bude muset skončit ve škole (nebo alespoň požádat o individuální studium), může přijít o kamarádky a celkově se jí život změní. Zatímco kamarádky budou randit, studovat, pracovat, vy budete v noci vstávat k miminku a kojit jej.

Tady nejde o to, že se budete moct chlubit kamarádkám, že máte miminko, ale že tohoto rozhodnutí můžete někdy litovat, ale už bude pozdě. Všechno se změní. Budete potřebovat dostatek financí, ať můžete zaplatit všechny věci, které dítě bude potřebovat, dokud nedospěje. Vy se budete cítit často omezována a hlavně už nikdy nebude nic jako předtím.

Potrat je možný do 12 týdnů

Pokud se rozhodnete, že zvolíte interrupci, tak ta je možná do 12. týdne těhotenství. Miniinterrupce se provádí do 8. týdne těhotenství. Cena za potrat je od 2 000 - 5 000 Kč. Pokud je dívce méně než 16 let, potřebuje souhlas rodičů. Pokud má dívka 16 - 18 let, tak souhlas rodičů nepotřebuje, avšak po výkonu přijde dopis rodičům. Nezapomeňte, že potratu můžete někdy litovat.

Důležitý je postoj otce dítěte

Také byste měla oznámit partnerovi, že jste s ním těhotná. Partnera pak nechte zapsat do rodného listu nejen kvůli tomu, že pak musí platit alimenty v případě, že by s vámi nezůstal, ale ať dítě nemá v rodném listě "otec neznámý", což nevypadá moc dobře.

Bez pomoci rodičů se asi neobejdete

Rodičům oznamte, že jste těhotná co nejdříve. Možná budou mít řeči typu, co na to řeknou ostatní, co škola nebo jak to zvládnete... Mohou být sice ze začátku dost naštvaní, protože měli jiné plány, ale brzy to pravděpodobně pochopí. Navíc vám pak mohou pomoct se staráním se o dítě.

Těhotenství zvládnete

Pravděpodobně máte strach, jestli těhotenství, porod a následnou péči o dítě zvládnete. Nebojte se, určitě to zvládnete. I mnohem mladší ženy to zvládly a to i několikrát.

Vy jste si nechala dítě v takovém věku nebo jste upřednostnila potrat?