Domů Těhotenství Těhotenství týden po týdnu Porod Šestinedělí Péče o dítě

Psychomotorický vývoj kojence

Vydáno: 11. prosince 2012 v kategorii Péče o dítě, napsala Markéta Dostálová.

kojenec

Rodiče by měli stále bedlivě sledovat, jak se jejich miminko vyvíjí, aby mohli včas odhalit případné poruchy vývoje a to samozřejmě nejen u kojenců (do 1 roku života), ale i později. Každé dítě se však vyvíjí jinak. Pomalejší ani rychlejší vývoj kojence neříká téměř nic o jeho budoucích schopnostech.



Pokud ale budete mít jakékoli pochybnosti, poraďte se s pediatrem.
V tomto článku si stručně probereme základní schopnosti, které by miminko do 12 měsíců života mělo zvládat.

1.- 3. měsíc

Během tohoto období by dítě mělo reagovat na zvuky, předměty, světlo a tmu, usmívat se, smát se, broukat si nebo výskat (tedy nejen plakat). Co se týče pohybu, začíná koordinovat své pohyby, vzít si hračku, udržet hlavičku nahoře, při položení na bříško se opřít o předloktí a otáčet hlavou.

4.- 6. měsíc

V tomto období by miminko mělo reagovat na tón hlasu a tváře rodičů, přetáčet se již oběma směry, opakovat jednoduché zvuky nebo samo žvatlat slabiky, vědomě si hrát s hračkami (samo je chytí, upustí, když nechce, hledá je, když jsou mimo dosah), sahat si na nožičky a sledovat je, ovládat úchop dlaněmi i palcem a ukazováčkem.

7. - 9. měsíc

Teď už dítě zvládá i složitější pohyby, jako je chodit po čtyřech, dostat se z polohy na bříšku do sedu a také si umět na chvíli sednout bez opory nebo se nechat vytáhnout ze sedu do stoje. Sezení i stání bychom však měli nechat na něm samotném, až samo bude chtít. Také už může umět komunikovat gesty a zvuky (včetně jednoduchých slov – máma, táta), rozumět jednoslovným pokynům spojených s gestikulací. Ke konci tohoto období dokáže stát chvíli bez opory nebo chodit kolem nábytku.

10. - 12. měsíc

Ke konci 1. roku už děti chodí kolem nábytku (s oporou), na jeho konci i bez opory. Umí již jednoduché hry (paci paci, pápá, postavit věž ze dvou kostek), najíst se samo lžičkou nebo napít, říct i pár jiných slov než máma a táta.