Domů Těhotenství Těhotenství týden po týdnu Porod Šestinedělí Péče o dítě

Plavání s kojenci je oblíbená aktivita

Vydáno: 4. prosince 2012 v kategorii Péče o dítě, napsala Markéta Dostálová.

mimino

Plavání s miminkem je výborná a v současnosti velmi oblíbená aktivita i pro ty nejmenší děti (lze začít hned po zahojení pupíku) a jejich rodiče. Kombinuje pohybovou činnost s relaxem a může být velmi příjemným zpestřením mateřské dovolené.



Plavání kojenců má mnoho příznivých účinků na jejich fyzické i psychické zdraví, existují však i jistá rizika. To vše si probereme v tomto článku.

Výhody plavání s kojenci

Jelikož děti tráví dobu před porodem v plodové vodě, není pro ně toto prostředí nic neznámého. Dobrý vztah k vodě je pro ně naprosto přirozený. Navíc si v ní osvojí techniky pro pozdější výuku opravdového plavání.

Pohybové aktivity ve vodě zlepšují psychomotorický vývoj kojence, působí rehabilitačně (jako prevence před špatným držením těla), mají příznivý vliv na srdeční, cévní a trávicí soustavu a miminko bude mít po hodině plavání lepší chuť k jídlu a hlubší spánek.
Zároveň si při plavání pěstuje důvěrnější pouto k rodičům, kteří mu pomáhají.

Možná rizika plavání

Chlorovaná voda v bazénu nebo jeho znečištění může způsobit astma, infekce dýchacích cest, ekzémy a různé plísně nebo bradavice. Proto se před zápisem do kurzu poraďte s pediatrem, obzvlášť, máte-li v rodině problémy s alergiemi, astmatem nebo ekzémy.

Jak vybrat kurz plavání?

V dnešní době je velká nabídka kurzů plavání s kojenci. Nejlepší je požádat o ukázkovou hodinu před tím, než se zapíšete. Prohlédněte si prostředí (bazén – pro nejmenší děti speciální vany, sprchy, odpočívárny po plavání – není totiž vhodné jít z vody hned ven), zajímejte se o přístup personálu, jeho metody, ochotu poskytovat informace...
Lektoři by měli být vyškoleni v klubu akreditovaném MŠMT, který kromě vedení plavání kojenců zahrnuje i záchranářský kurz nebo masáže.