Domů Těhotenství Těhotenství týden po týdnu Porod Šestinedělí Péče o dítě

Jak odnaučit dítě zvyku na dudlík rychle a bez pláče?

Vydáno: 3. června 2014 v kategorii Péče o dítě, napsala Markéta Dostálová.

dítě s dudlíkem

Často to vypadá, že dítě se bez dudlíku neobejde a že není možné jej odnaučit zbavit se tohoto návyku. Ovšem, když na to půjdete chytře, vaše dítě se velmi rádo s dudlíkem rozloučí a už jej nebude znovu chtít. Důležité je, abyste byla trpělivá, dítě chválila a vhodným způsobem se s dudlíkem rozloučili.



Na používání dudlíku mají rodiče odlišné názory. Někteří by jej svému miminku nikdy nedali, jiní jej vidí jako dobrou pomůcku. Obecně řečeno, používání dudlíku snižuje riziko syndromu náhlého úmrtí kojence (SIDS), zabírá, když dítě nelze jinak utišit nebo u neklidných dětí a některé s ním snáze usnou, když jsou vyrušeny ze spánku. Má však i své nevýhody, může např. poškodit zuby, dítě se hůře učí mluvit a v noci může trpět úzkostmi, pokud jej nemá u sebe. Odborníci tak doporučují postupně od dudlíku odvykat od 6. - 7. měsíce, nejpozději pak do tří let. Poradíme vám, jak na to.

Podporujte dítě, aby jej přestalo vyhledávat samo

Většina dětí, když roste, sama ztrácí o šidítka zájem. Toto chování u něj můžete posílit, když odložíte dudlík na určité místo pokaždé, když ho nepotřebuje, dovolte však své ratolesti, aby si ho mohlo vzít, když bude chtít. Postupně jej bude vyhledávat čím dál méně a nakonec můžete dudlík zahodit.

Se starším batoletem si promluvte

Zvolte čas, kdy je dítě klidné a veselé. Nenaléhejte na něj, nekritizujte a už vůbec jej nezesměšňujte, prostě jen řekněte, že si myslíte, že už je velké na to, aby používalo šidítko. Zjistěte, v jakých situacích jej potřebuje – když je znuděné, unavené, rozrušené nebo má hlad?

Použijte systém odměn

Batolata dobře reagují na pochvaly a povzbuzení. Domluvte se třeba, že pokaždé, když si půjde zdřímnout nebo spát bez dudlíku, dostane speciální hvězdičku. Za několik hvězdiček pak můžete vyrazit na dobré jídlo, na výlet, na bazén apod. Také jej za nepoužívání dudlíku často chvalte a dejte najevo, že jste na něj pyšná.

S dudlíkem se hezky rozlučte

Pokud se spolu s dítětem rozhodnete, že je načase se šidítka definitivně zbavit, udělejte z toho malý obřad. Můžete se třeba domluvit, že dudlík bude dárek pro menší miminko, které ho potřebuje (a vaše dítě bude mít radost, že se s někým mohlo podělit o svou oblíbenou věc, kterou již ale nepotřebuje), poslat ho do nebe na nafukovacím balónku, v lodičce z papíru nebo na kousku dřeva po vodě – dítě samo uvidí a přijme, že šidítko je nenávratně pryč.

Postupné odvykání

Pokud se rozhodnete pro pomalejší metodu, naučte dítě, že dudlík si smí brát jen v přesně vymezených časech, třeba když jde do postele. Můžete jej také zašít do oblíbeného plyšáka nebo polštářku – tak může mít dítě dudlík u sebe, ale zároveň se odnaučí ho sát. Předtím, než dudlík zašijete do plyšáka nebo polštáře, ujistěte se, že je sterilizovaný a suchý. Nejlepší je omýt jej ve vařící vodě nebo jiné dezinfekci, aby se do něj nedostala plíseň.

Snižte pohodlí, které šidítko přináší

Extrémně tvrdohlavému batoleti, které se svého dudlíku nechce za žádnou cenu vzdát, může trochu napomoci, když do dudlíku propíchnete malinké dírky (samozřejmě sterilní jehlou nebo špendlíkem), což vaší ratolesti omezí uspokojení ze sání. Nakonec se naučí uklidnit se jiným způsobem a o šidítko samo ztratí zájem.

Rady pro úspěch

Připomínejte si, že se dudlíku opravdu chcete zbavit, takže nebudete v pokušení to vzdát. Požádejte o pomoc a podporu rodinu a přátele, důležité je, aby měli stejné stanovisko jako vy a nedopřávali dítěti šidítka potají. Nenechte se obměkčit pláčem, trucováním a jinými scénami.
Nezapomeňte, dlouhodobé používání dudlíku může zvyšovat riziko vzniku ušních infekcí, nerovných zoubků a zpomalení vývoje jazykových schopností.

Co určitě nedělat?

Při odvykání od dudlíku dítě neponižujte a nezesměšňujte. Neplánujte odvykání na dobu, která je i jinak stresující, jako je narození sourozence, stěhování, rozvod, nová paní na hlídání apod. Neztrácejte nervy, když se potomek pár dní rozčiluje nebo brečí. Můžete mu dát místo něj hračku. Brzy ho to přejde a bude spokojenější a šťastnější.

Co byste ještě měla vědět?

Batole se může cítit s dudlíkem bezpečněji a klidněji, zvlášť když nejste poblíž. V ideálním případě by se jej mělo vzdát samo, až bude připravené, spíše než když na něj tlačí okolí. Pokud se šidítka nechce v žádném případě vzdát nebo je bez něj dlouhodobě sklíčené, musíte zjistit příčinu, zkuste se poradit i s lékařem.