Domů Těhotenství Těhotenství týden po týdnu Porod Šestinedělí Péče o dítě

Jak řešit nejčastější problémy při kojení?

Vydáno: 4. května 2014 v kategorii Péče o dítě, napsala Markéta Dostálová.

kojení

Kojení je nejpřirozenější stravou pro dítě, ale občas se mohou při něm vyskytnout nějaké potíže. Někdy se jedná pouze o drobnosti, jindy jde o problém větší. S jakými nejčastějšími potížemi se při kojení můžete setkat a jak je řešit si povíme v tomto článku. Pohodlí je pro obě strany velmi důležité, proto se nebojte tyto problémy řešit.



Kojení nemá být trápení. Je to zcela přirozený proces a podle odborníků není normální, když je provázen dlouhodobou nebo silnou bolestí či jinými pocity nepohodlí. Chce se to jen jednoduše naučit (a samozřejmě i vaše miminko), ať nemáte problémy.

Špatná poloha dítěte

Mnoho maminek nechává své děti sát jen z bradavky, ale tím si koledují o jejich poškození, čímž jsou pak bradavky náchylnější k přenosu infekcí. Při správné poloze směřuje celé tělo miminka od hlavy po kolena k matce. Přikládáme jej k prsu, ne naopak. Dítě musí uchopit kromě bradavky i co největší část dvorce, a to více pod ní. Dolní ret je ohrnutý ven, jazyk překrývá dolní čelist, nos i brada se dotýkají prsu.

Bolestivé a popraskané bradavky

Popraskané bradavky (tzv. ragády) jsou často právě výsledkem nesprávné polohy. Někdy bolest vyžaduje až 14hodinovou pauzu od kojení, mezitím je třeba odstříkávat a krmit miminko jiným způsobem. Aby se bradavky co nejrychleji zahojily, můžete vyzkoušet několik tipů:
Na konci kojení vymáčkněte kapku nebo dvě mléka a jemně jím bradavky potřete.
Nechte bradavky osušit, než se opět obléknete.
Při každém krmení změňte prsní vložky (pokud možno používejte jednorázové a bavlněné).
Nepoužívejte mýdlo, které vysušuje kůži.
Prasklinky a krvácení ošetřete, namažte jemnou vrstvou čistého bílého parafínu nebo lanolinu.
Dopřejte svým ňadrům co nejvíce čerstvého vzduchu.

Mastitida (zánět prsu)

Příznaky se podobají chřipce (zvýšená teplota až horečka nad 38°C, bolest svalů a hlavy, únava, zimnice, nevolnost). Postižené ňadro je tvrdé, zarudlé, citlivé a oteklé. Pokud se vám do dvou dnů neuleví nebo se příznaky zhoršují, předepisují se antibiotika. Většinou u nich není třeba přestat s kojením. Budete také potřebovat odpočinek, dostatek tekutin, před kojením nahřát prs teplým měkkým obkladem a mezi kojením naopak používat ledové obklady pro zmírnění tlaku.

Podobně se může projevovat kvasinková infekce, při ní bradavky pálí, svědí a loupají se. Občas vyžaduje léčbu i miminko (může mít opruzený zadeček a bílé tečky v ústech). Kandida se léčí protiplísňovými mastmi, prevencí je důsledná hygiena, častá výměna prsních vložek a snažit se vyhnout popraskání bradavek.

Nalitá (překrvená) prsa

Tento problém se často objevuje pár dní po porodu a způsobuje ho hlavně oddalování nebo zkracování kojení, ale i nesprávná technika, dokrmování z lahve apod. Nalitá prsa jsou tvrdá, zarudlá, na dotek teplá a můžete v nich cítit pulsování. U některých žen se tato potíž projevuje i mírnou horečkou.
Kromě častého kojení správnou technikou pomůže i odstříkávání nebo odsávání, aby ňadro bylo zcela vyprázdněné. Pro zmírnění bolestivých příznaků vyzkoušejte ledový obklad, teplou sprchu (proud horké vody pomáhá uvolnit mléko), masáž před krmením (pomocí prstů krouživými pohyby směrem od hrudníku k bradavkám), popř. paralen nebo ibuprofen.

Ucpaný mlékovod

Projevuje se citlivostí nebo zarudlou bulkou na prsu. Příčinou je zablokování mlékovodu buněčnou drtí a zaschlým mlékem. Opakované ucpání může vést ke vzniku galaktokély (tzv. mléčná kýla), projevující se jako bílý puchýřek na bradavce, který vznikne, když se trocha mléka dostane na povrch prasknutím ucpaného kanálku. Některé maminky jej propichují sterilními jehlami, ale lepší je počkat až sám zmizí, potírat heřmánkem nebo masírovat.
Léčba ucpaného mlékovodu vyžaduje časté a úplné vyprázdnění prsu, tomu napomáhá horká sprcha, masáže nebo tzv. &dquo;kojení na čtyřech” (vkleče na kolenou opřená o lokty, aby prsa spadala volně dolů k miminku ležícímu na zádech). Úlevu poskytne i studený nebo teplý obklad.
Pokud se mlékovod ucpává pravidelně ve stejné oblasti, zkuste měnit polohu kojení při každém krmení a nenoste oblečení, které stlačuje ňadra (např. podprsenky s kosticemi).

Silný vypuzovací reflex

Některé ženy mají opačný problém – mléko vytéká tak silně, že miminko hltá, kašle, ublinkává nebo prso po chvíli odstrkuje. Pomáhá kojit v mírném záklonu nebo vzpřímené pozici a co nejčastěji, snížit tok mléka jemným stlačením prsou během několika prvních minut krmení nebo v něm pokračovat až se proud zpomalí. Nedoporučuje se odsávání, které stimuluje produkci mléka a může tak problém zhoršit.

Kousání

Jakmile začnou děťátku růst zoubky, budete mít asi zprvu problémy s kousáním. Musíte mu ihned naznačit, že tohle opravdu ne, naopak chválit, když se přisaje správně. Pomáhá také podat mu před krmením vychlazené kousátko (uleví dásním, které děti při prořezávání zoubků svědí).