Domů Těhotenství Těhotenství týden po týdnu Porod Šestinedělí Péče o dítě

Kojení na veřejnosti - ano či ne?

Vydáno: 8. srpna 2012 v kategorii Péče o dítě, napsala Adéla Jánská.

kojení miminka

Kojení je pro miminko nejpřirozenější stravou. Ovšem, když se cestuje, tak i během cesty potřebuje dítě jíst. Hlad je hlad a pokud nechcete poslouchat pláč, určitě mu vyhovíte. Budete kojit na veřejnosti nebo raději odejdete někam do ústraní? Každá žena řeší tuto intimní záležitost jinak.



Naše maminky děti kojily většinou doma. Kojení na veřejnosti bylo tenkrát nepřípustné. Nyní je jiná doba a s ní se změnil pohled na kojení. Dalo by se říct, že zhruba polovina je proti kojení a té druhé to naopak nevadí. Mnoho maminek říká, že když má dítě hlad, tak co má tedy dělat. Jediná rada je, že byste dítě měla nakojit těsně předtím než s ním jdete ven a zároveň s ním nikam nechodit na dlouhou dobu.

Ne všem se to líbí

I když je kojení přirozené, o kojení na veřejnosti se to nedá říct. Někteří jej odsuzují, jiní ne. V některých případech je kojení opravdu nevkusné, stačí si představit situaci, kdy je blízko vás plno puberťáků a vy začnete kojit, jste v lepší restauraci nebo na schůzce. Záleží na situaci, akorát je vždy lepší zajít do ústraní než kojit před zraky všech okolo vás.

Kojit ale s rozumem

Pokud už kojit musíte, běžte spíše do ústraní. Pokud budete kojit uprostřed náměstí, každý se bude na vás dívat spíše s odporem než s pochopením. Obzvláště starší generace k tomu mohou mít dost připomínek.

Také byste měla dbát na to, ať nemáte prs příliš vyvalený. Když krmíte dítě a prs nejde ani vidět, nikomu to vadit nebude. V prvním případě vás budou nepříjemně pozorovat i mladší ženy.

Kojíte na veřejnosti nebo volíte raději kojení doma či v ústraní?