Domů Těhotenství Těhotenství týden po týdnu Porod Šestinedělí Péče o dítě

Které jsou nejlepší polohy při kojení?

Vydáno: 18. července 2012 v kategorii Péče o dítě, napsala Adéla Jánská.

Polohy při kojení

Kojení je naprosto přirozená věc, proto byste mu měla věnovat dostatek pozornosti. Vám i vašemu dítěti pomůže nejen správná taktika, ale i střídání poloh při kojení. Určitě vás nebaví pouze stejná poloha, tak je prostě střídejte. Podívejte se, jak na to. Nezapomeňte, že kojení je nejpřirozenější stravou pro vaše dítě.



Také vás už nudí klasická poloha v sedě? Vyzkoušejte i jiné polohy při kojení, které mohou být pro vás a miminko stejně dobré, ne-li lepší. Nezapomínejte na několik zásad, které byste měla při kojení dodržovat.

Zásady správného kojení

Při kojení zvolte takovou pohodlnou polohu, aby vás nic nebolelo. Přikládejte dítě k prsu, nikoliv naopak. Obličej miminka se dotýká prsu a v brada je v něm zabořená. Kojení nesmí být pro matku bolestivé a dítě během kojení nesmí plakat. Dítě byste měla držet za záda a naopak se nedotýkejte hlavičky či hlavičky. Dítě musí být během kojení spokojené.

Oblíbené polohy při kojení

Poloha vsedě - klasická poloha, žena sedí a přidržuje dítě k prsu.

Poloha vleže - žena leží na boku a má podloženou hlavu polštářem, dítě také leží na boku a je opřeno o loketní jamku. Žena dítě přidržuje rukou a druhou rukou drží prs.

Fotbalové držení - žena sedí a dítě leží pod jejím prsem a ramenem na polštáři. Žena jednou rukou přidržuje prs a druhou lehce podpírá dítě.

Poloha tanečníka - žena sedí a dítě leží pod jejími prsy. Jednou rukou přidržuje prso a druhou dítě, které saje vleže.

Kojení vpolosedě - žena sedí vpolosedě, pod pokrčenýma nohama má polštář a na břiše má také polštář. Dítě přidržuje v ohbí paže. Tato poloha je vhodná pro matky po císařském řezu.

Vzpřímená vertikální poloha - žena sedí, záda má opeřená směrem dozadu a dítě je položené na ní. Žena jednou rukou přidržuje prs a druhou dítě.

Kojení dvojčat - při kojení má každé dítě jeden prs, pokud žena kojí obě děti najednou. Střídá různé polohy, které jí vyhovují.