Domů Těhotenství Těhotenství týden po týdnu Porod Šestinedělí Péče o dítě

Jak vybrat vhodné hračky pro miminko?

Vydáno: 29. ledna 2014 v kategorii Péče o dítě, napsala Markéta Dostálová.

dítě si hraje s hračkou

V obchodech najdeme mnoho různých hraček, zdaleka ne všechny jsou pro děti vhodné. Některé jsou nebezpečné, jiné jsou určené pro starší děti. Jak vybrat vhodné hračky?

Ze začátku stačí jednoduché a barevné hračky, časem je lepší pořídit hračky, které budou pro dítě přínosné.



Nejen o Vánocích, které jsou možná pro vaše miminko první, ale i kdykoli jindy, když nakupujete hračky, musíte přemýšlet, jak správně vybrat. Děti se rychle vyvíjí a podle toho se také mění typ hraček, které jsou pro ně vhodné. Novorozenci většinu dne prospí, ale zároveň objevují svět kolem sebe. Už od narození se zajímají o své tělo a potřebují stimulovat smysly. Podle čeho tedy zvolit hračky pro miminka do 6 měsíců?

Co by měly hračky splňovat?

Novorozenci jsou fascinováni vysoce kontrastními barvami, zejména základními (červená, modrá nebo žlutá) a zvuky. Postupně se zlepšuje jejich koordinace, sahání, chytání a žvýkání a zapojují všechny své smysly. Proto by hračky pro děti v tomto věku měly pomáhat, když se učí koordinovat své pohyby a části těla, ukazovat jim, jak ovládat věci kolem sebe a jak fungují, učit je novým nápadům, posilovat koordinaci, ovládání a sílu svalů, rozvíjet představivost, ukázat jim, jak řešit jednoduché problémy, učit je hrát si samostatně, ale i ve spolupráci s ostatními.

Co brát v úvahu při výběru hraček?

Popřemýšlejte nad tím, jestli hračka bude podporovat kreativitu, myšlení a fantazii vašeho miminka, zda jej zapojí do hry nebo ji bude sledovat pasivně, jestli ji lze používat více způsoby a samozřejmě, zda bude dítě bavit víc než pár týdnů a jestli odpovídá jeho věku (myšlení, jazykovým a pohybovým schopnostem).
Nezapomeňte ani na praktičnost - hračka by měla vydržet házení, bouchání a podobné zacházení a být snadno omyvatelná.
Nekupujte stále stejný druh hraček ani se neřiďte jen reklamou nebo tím, co svým dětem kupují ostatní. Inspirovat se můžete, ale každé miminko má vlastní potřeby a osobnost. Dejte také přednost kvalitě před kvantitou – lepší několik zajímavých kvalitních hraček než hromada zbytečností.

Jaké hračky jsou tedy ideální?

Kojence do 3 měsíců věku, kteří ještě leží, nejvíce potěšíte kolotočem nebo hrazdičkou se zavěšenými hračkami nad postýlkou. Milují také chrastítka. Hračky mohou hrát ukolébací melodii, když se po nich natáhne.
Větší miminka už berou věci do ruky, obzvlášť je nadchne něco šustivého a se zvukovými efekty. Jako hračka může posloužit i kousátko, které uleví při prořezávání zoubků.
Půlroční děti již více zkoumají svět kolem sebe. Vhodná jsou například dětská zrcátka nebo zvířátková leporela.

Obecně se miminkům líbí hračky vydávající různé zvuky, s vysoce kontrastními jasnými barvami nebo černobílými prvky, maňásci a plyšáci, zvonkohry a senzorické hračky.
Nejmenší děti nepotřebují složité hračky. Klidně si vyhrají s kostkami i se zmuchlaným papírem, prázdnou krabicí, kartonem od vajec a podobně.

Bezpečnost je nejdůležitější

Nekupujte nebo z hraček odstraňte všechny malé části, které dítě může spolknout či vdechnout. Zkontrolujte také, jestli nemají ostré a drsné hrany a části, které se mohou utrhnout nebo ulomit. Hračky na baterie by měly být zabezpečeny tak, aby je dítě nemohlo otevřít. Obecně platí, že hračky by měly být o průměru alespoň 3 cm a dlouhé minimálně 6 cm. Samozřejmostí jsou netoxické materiály a barvy. Vyhněte se hračkám, které nemají označení CE a nejsou atestované a přečtěte si všechny informace na obalu.

Jakou hračku má nejraději vaše miminko?