Domů Těhotenství Těhotenství týden po týdnu Porod Šestinedělí Péče o dítě

Informace a rady pro zdravý spánek novorozeňat

Vydáno: 14. listopadu 2013 v kategorii Péče o dítě, napsala Markéta Dostálová.

dítě spí

Jakmile si donesete miminko z porodnice, prospí snad celý den. Postupně se potřeba spánku snižuje a dítě se naučí pravidelnosti. Je lepší postýlka nebo je vhodnější, aby dítě spalo mezi rodiči v posteli? Ať už se rozhodnete pro jakoukoliv variantu, nezapomeňte, že zdravý spánek miminka je velmi důležitý.



Spánek je důležitý pro všechny lidi bez rozdílu věku, ale u miminek je jeho průběh a rytmus odlišný od dospělých. Každé dítě má také své individuální potřeby, proto je zejména u těch nejmladších respektujte. Spánkové zvyklosti si většinou dítě začíná osvojovat až po 1. měsíci života.

Jak dlouho malé děti spí?

I to je individuální, ale obecně platí, že novorozenci prospí až 20 hodin denně. Nerozlišují ještě den a noc, často spí neklidně a střídají etapy spánku s potřebou nakrmení. Od 2. měsíce po narození se potřeba spánku postupně zkracuje a dítě začíná oddělovat spaní ve dne a noci. Od půl roku se už nebudí tak často na krmení a začínají spát celou noc v kuse (tj. 10 hodin) a cca 2x za den.

Zásady zdravého spánku

Stejně jako u dalších věcí určených pro malé děti i u postýlek a matrací je důležité, aby byly z přírodních a zdravotně nezávadných materiálů. Matrace by neměla být moc měkká, polštáře se nedoporučují až do 1 - 2 let věku dítěte.
Místnost, kde dítě spí, nemá být přetopená (optimální teplota je kolem 18°C) a nedoporučuje se miminko zbytečně moc navlékat.

Novorozenci by měli spát ve vlastní postýlce v ložnici rodičů minimálně do svých 6 měsíců. Na spaní s rodiči se názory pediatrů různí. Pokud chcete mít miminko u sebe v posteli, dbejte na zvýšenou bezpečnost, aby dítě nespadlo na zem nebo nezapadlo do prohlubně mezi matracemi, nemějte u sebe polštáře a těžké deky. Miminko by pochopitelně nemělo spát s rodiči, kteří kouří nebo některý z nich požil alkohol.

Spánkový režim

Od 4 týdnů byste měli kojence postupně zvykat na noční spánkový režim. Toho nejlépe docílíte, že jej budete ukládat ke spánku každý den ve stejnou hodinu a naučit jej na činnosti, které jsou s uspáváním spojeny, jako je koupání, ztlumení světel, převlečení do pyžámka a nakrmení.

Přes den ale není nutné chodit pořád kolem dítěte tiše a nerušit ho, jinak bude mít větší problém s rozeznáním dne a noci. Naopak, ve dne by mělo být zvyklé usínat i za zvuku běžného chodu domácnosti, zatímco na noc již eliminujte různé zvuky, světlo a další podněty.

Asi do třičtvrtě roku života spí děti cca 4 hodiny i přes den - 2 hodiny dopoledne a 2 odpoledne. Pokud pak ale těžko usínají v noci, postupně odpolední spánek zkracujte.

Důležité upozornění na závěr

Novorozenci do cca 3-4 měsíců věku by rozhodně měli spát na zádech. Bylo prokázáno, že spaní na bříšku může být nebezpečné jak z důvodu vyššího rizika zadušení, tak i z tzv. syndromu náhlého úmrtí kojence (SIDS). Také na boku to není bezpečné, protože se může na bříško snadněji převrátit.

Pokud vás to více uklidní, můžete si pořídit elektronickou chůvičku. Obzvlášť se doporučuje u nedonošených a méně prospívajících dětí, při akutních onemocněních dýchacích cest a u dětí, které ze spaní chrápou.