Domů Těhotenství Těhotenství týden po týdnu Porod Šestinedělí Péče o dítě

Přebalovací pult - ano či ne?

Vydáno: 12. března 2013 v kategorii Péče o dítě, napsala Markéta Dostálová.

Přebalovací pult

Potřeby na přebalování jsou pro každou maminku velmi důležité. Určitě si při přebalování nechcete hrbit, proto je přebalovací pult, podložka či komoda výbornou volbou. Podložky a pulty koupíte v obchodech s nábytkem a potřebami pro děti. Můžete je koupit i přes bazar.



Domácí přebalovací pult je užitečnou pomůckou při péči o miminko nebo batole. Může být vybavený i vaničkou nebo v menší velikosti jako přebalovací podložka na postýlku.

Výhody přebalovacího pultu

Hlavní výhodou je u klasicky velkého pultu úložný prostor. Dítě na něm uhlídáte lépe než třeba při přebalování na zemi. Také je šetrnější k vašim zádům, protože se nemusíte sklánět tak hluboko jako k postýlce nebo zemi.
Pult může zůstat součástí nábytku i poté, co miminko odroste – v obchodech s nábytkem nebo na internetu lze koupit pulty, které vypadají jako komoda nebo ke klasické komodě koupit přebalovací desku, která se dá později odmontovat.

Nevýhody pultu

Zvláště pro rodiny v menších bytech je nevýhodou samozřejmě velikost. Pult se navíc vzhledově nemusí hodit k ostatnímu nábytku doma. Řešením tak může být již zmíněná přebalovací podložka, která se jednoduše připevní nahoru nad postýlku.

Na co dávat pozor při výběru?

Pult musí být stabilní a se zvýšenými okraji, které brání pádu dítěte a jistí ho. Materiál (dřevo, kov nebo plast) nesmí být poškozený a pult nesmí mít ostré rohy, hrany nebo hroty. Pokud si vyberete pult s kolečky, musí být kolečka zajistitelná proti pohybu při přebalování. Pult bývá určen pouze pro děti do 15 kg.

Kolik stojí přebalovací pult a kde jej koupit?

Nejlevnější pulty stojí do 1 000 Kč, ale častá je i cena mezi 4 – 6 000 Kč. Koupit pult lze na internetu, v obchodech s nábytkem nebo si jej nechat zhotovit od řemeslníka. Ve velkých obchodech s nábytkem (např. IKEA) se dá také sehnat přebalovací deska, která se zvlášť přimontuje ke klasické komodě, což vyjde levněji a komoda může na rozdíl od klasického pultu zůstat součástí nábytku i poté, co miminko vyroste.