Domů Těhotenství Těhotenství týden po týdnu Porod Šestinedělí Péče o dítě

Jak vybrat ten nejlepší dudlík?

Vydáno: 4. března 2014 v kategorii Péče o dítě, napsala Markéta Dostálová.

dudlík a mimino

Dětské dudlíky patří často mezi nepostradatelné pomůcky, protože s nimi můžete snadněji utišit díte. Nejčastěji jsou silikonové a plastové s různými ozdobami nebo dokonce i se jménem. Jaký je ten nejlepší? To zjistíte až podle zkušeností, protože každému dítěti se bude líbit jiný. Není ale vhodné jej namáčet do alkoholu, cukru nebo olíznout matkou.



Někteří rodiče je milují, jiní nesnáší, ale dudlíky (cumly, šidítka) se používají pro zklidnění miminek (a někdy i batolat) už po staletí. Uklidňují je tím, že je děti mohou sát a cucat. Možná si sami všimnete, že vaše miminko potřebuje něco sát, když je vzhůru a zrovna jej nekojíte. Toto nutkání se snižuje, jak dítě roste a je schopné se uklidnit jinými způsoby. Některé maminky by bez nich nepřežily ani den, jiné jejich používání striktně odmítají, ale to se může změnit, když čelí plačícímu dítěti.

Druhy dudlíků

Dudlíky (šidítka) se skládají se z pružného gumového nebo silikonového váčku, který dítě cucá, plastového nebo silikonového plochého štítku, který brání spolknutí a kroužku, za který se bere do ruky nebo uvazuje. Už od středověku se pro tento účel používaly látkové uzlíky naplněné těstem nebo dokonce odvarem z makovic. Na konci 19. stol. se objevily první gumové.

Latexové dudlíky jsou měkčí a pružnější než silikonové, ale nevydrží tak dlouho. V současnosti existují i ortodontické, které jsou plošší než klasické dudlíky ve tvaru třešně a jsou navrženy tak, aby je dítě sálo stejně jako při kojení.

Kdy je začít a přestat používat?

Pokud kojíte, začněte dudlík dávat okolo 6 týdnů věku, dříve se může s kojením ovlivňovat. Někteří rodiče však začínají i dříve, aby dítě v noci či přes den klidněji spalo nebo kvůli možnému snížení rizika SIDS. Kolem 6-12 měsíců, nejpozději do 3 let, by si dítě na dudlík mělo odvyknout.

Víte, jak odnaučit dítě zvyku na dudlík rychle a bez pláče?

Výhody užívání dudlíku

Hlavním důvodem používání je pomoci zklidnit plačící dítě a pro dobré usínání.
Cucání také zmírňuje bolest a uklidňuje například po nepříjemném očkování.
Dudlíky jsou vhodné i pro předčasně narozené děti – bývají pak méně dní v nemocnici a rychleji si zvyknout pít z lahve.
Podle některých lékařů může být používání dudlíku také prevencí proti SIDS.

Nevýhody dudlíků

Příliš časté a dlouhodobé užívání může vyústit v infekci středního ucha – sání přenese bakterie z úst do Eustachovy trubice, která spojuje nosohltan s dutinou středního ucha. S tím souvisí i změna struktury úst takže Eustachova trubice neodvádí z uší nahromaděnou tekutinu.
Není známa přesná příčina, ale u některých dětí používajících dudlík, byla zjištěna větší náchylnost k infekcím hrudníku, horečce, průjmu, zvracení nebo kolikám.
Nošení dudlíku více let ovlivňuje růst zubů, což může mít za následek předkus nebo překřížené zuby, takže dudlík přestaňte používat nejpozději ve 3 letech, nejlépe dříve. Může také ovlivnit vývoj řeči, takže veďte dítě k tomu, aby nemluvilo nebo nevydávalo zvuky s dudlíkem v ústech.

Jak s dudlíkem zacházet?

Udržujte ho tak čistý, jak je jen možné, pravidelně sterilizujte a kontrolujte. Praskliny, trhliny a dírky mohou zachycovat bakterie a mikroby, proto při každém poškození kupte nový. Nenamáčejte ho do sladkých potravin (med) a nápojů, aby dítě přestalo plakat. Může to způsobit zubní kaz. Nedovolte také, aby se jeho používání stalo zvykem.
Aby si dítě na dudlík odvyklo, postupně snižujte dobu, kdy mu jej dáváte nebo mu jej dovolte, když je nemocné či před spaním.

Jaký je váš názor na dudlíky? Používáte je nebo jste proti?