Domů Těhotenství Těhotenství týden po týdnu Porod Šestinedělí Péče o dítě

Nevýhody a komplikace císařského řezu, které vás nepotěší

Vydáno: 12. června 2016 v kategorii Porod, napsala Adéla Jánská.

císařský řez

U nás přichází na svět císařským řezem asi 20 % dětí a ne všechny se narodí kvůli tomu, že operativní porod byl nutností. Mnohé ženy berou císaře za jednodušší způsob porodu, který je nebude bolet a bude rychlejší. Opak je ale pravdou, císařský řez není bezpečnější a jednodušší než spontánní porod.



Porod císařským řezem je velmi oblíbený, ale málokterá žena se zamýšlí nad tím, že má také mnoho nevýhod a možných komplikací. Tvrdí se, že až polovina císařů u nás je na přání rodičky s tím, že se nějak domluví s gynekologem. Často to bývá kvůli strachu z bolesti, komplikací a jednoduchosti. Ale i císařský řez (sekce) může mít různé komplikace, protože se stále jedná o břišní operaci.

Pokud se přistupuje k porodu císařským řezem kvůli akutním okolnostem nebo rodička má jisté problémy, jedná se o úplně něco jiného než při volbě či přání. Nic jiného jí nezbývá. Pokud si ale žena zvolí porod císařským řezem (v posledních letech se dá celkem snadno domluvit na způsobu porodu z různých důvodů), může být nakonec překvapená, kolik se může objevit nepříjemných komplikací.

Plánovaný císař není jen tak

Porod císařským řezem je brán za velkou břišní operaci, která přináší mnoho rizik nejen pro ženu, ale i dítě. Nejedná se pouze o infekce, krvácení, poranění střev či močového měchýře, zanícení jizvy, bolest jizvy i po letech, ale také náchylnost dítěte k různým nemocím. Často mnohé ženy ani netuší, jak moc je sekce oproti klasickému přirozenému porodu nevýhodná.

Žena musí přijet do porodnice většinou dva dny předem, ale je nutné se před císařem umýt, oholit, jít na klystýr a následně je aplikována anestezie a následuje operace. Po operaci často přichází probuzení z narkózy (pokud je celková anestezie), sledování, cévkování atd.

Nevýhody císařského řezu

Rizika plánovaného císařského řezu existují, proto je vhodné se s nimi seznámit, když jej budete brát jako snadnější a bezbolestný způsob porodu. V žádném případě to tak není, neboť u něj existuj mnoho rizik a komplikací. U neplánované sekce se rovněž vyskytují.

Anestezie

Ať už si vyberete celkovou anestezii (narkóza), nebo epidurál, je možné, že můžete být na některou látku alergická a z toho mohou vzniknout různé komplikace. Nehledě na to, že samotná anestezie je zátěží pro tělo a ne každý ji snáší dobře. Po ní se mohou vyskytnou různé komplikace (bolesti hlavy, nevolnosti, zvracení aj.).

Možná rizika operace

Při operaci mohou vzniknout různé problémy, mezi něž patří ztráta krve a pak následná transfuze, vnitřní krvácení, poranění střev, orgánů, dělohy, riziko žilní trombózy atd.

Rizika pooperační

Po operaci hrozí infekce, krvácení, zanícení jizvy atd. Později mohou vzniknout srůsty, nemusí se hojit rána, bolesti jizvy (i několik let po císaři), problémy s dělohou atd.

Delší rekonvalescence

Jelikož se jedná o operaci, pouští se žena z porodnice o několik dní později než žena, která rodí přirozeně. K tomu také patří fakt, že se po propuštění nesmí několik týdnů zvedat těžké věci, aby nedošlo k protržení rány. Také se musíte starat o jizvu a to několik měsíců, než se zahojí. Jizva tam ale zůstane navždy.

Problémy s kojením

Mohou se vyskytnout problémy s laktací. Může nastoupit pozdě, mohou se objevit problémy s tvorbou mléka, dítě se může špatně přisát kvůli často chybějícímu bondingu atd.

Menší obranyschopnost dítěte

Kvůli tomu, že dítě neprojde porodními cestami a nesetká s bakteriemi přirozeně se vyskytujícími v porodních cestách, může být náchylnější k alergiím, astmatu apod. Dále se může po porodu novorozenec pomaleji adaptovat. Taktéž musí být dítě zbaveno vody, která mu zůstane v plicích.

Jednou císař, pravděpodobně i druhý

Je velmi pravděpodobné, že pokud budete rodit císařem, další porod bude taktéž proveden sekcí. Lékaři nechtějí riskovat možné komplikace (protržení dělohy, krvácení, udušení dítěte), proto doporučují císaře i pak. Řez se provede opět na stejném místě. Bývá také pravidlem, že císař může být maximálně třikrát, ať se opět nemusí dělat řez do dělohy.

Psychické problémy

U mnohých žen se mohou objevit psychické problémy, protože mají výčitky svědomí, že nejsou správnou matkou, protože dítě neporodily, mají strach, že dítě neprožilo celý porod, chybí jim zážitek z porodu atd. U každé ženy jsou tyto prožitky jiné a většinou se s tím brzy srovnají.

Plánujete stále rodit císařem?