Domů Těhotenství Těhotenství týden po týdnu Porod Šestinedělí Péče o dítě

Podle čeho vybrat vhodnou porodnici?

Vydáno: 29. dubna 2014 v kategorii Porod, napsala Markéta Dostálová.

matka s miminem v porodnici

Porodnic je u nás velmi mnoho, ale některé jsou podle zkušeností celkem špatné a jiné dobré. Podle čeho byste si měla vybrat porodnici, abyste tam byla spokojená? Důležité je zjistit si, co tam běžně dělají, za co se platí a jaký mají přístup k tomu, co chcete vy. Dále se ptejte známých a zjišťujte na internetu, ať máte představu, jak to tam probíhá.



Porod je jeden z nejzásadnějších okamžiků v životě ženy a tomu by mělo odpovídat i prostředí, kde dítě přichází na svět. Nejjednodušší je zvolit porodnici, která je nejblíž vašemu bydlišti. V současnosti však ve výběru hraje roli spousta dalších faktorů a nastávající maminky jsou ochotny cestovat dále, pokud nejbližší porodnice jejich představy nesplňuje. Výběr je ostatně velmi individuální – z té samé porodnice, kde některé maminky byly spokojené, jsou jiné zklamané. Nejlepší je zjistit si všechno, co vás zajímá včas před porodem.

Vyhodnoťte zdravotní stav svůj i dítěte

Pokud máte komplikované těhotenství, trpíte nějakou nemocí, je u vás riziko těžšího či předčasného porodu nebo už víte, že vašemu miminku hrozí nějaká vada, hledejte mezi porodnicemi, které nabízejí intermediální péči (tj. něco mezi standardní a intenzivní, v ČR je jich 6) nebo perinatalogická centra (jsou vybaveny pro rizikové porody, nedonošené děti nebo děti s rizikem vad a novorozeneckou jednotkou intenzivní a resuscitační péče, u nás je jich 12).

Úcta k maminkám

Bohužel v některých porodnicích i téměř čtvrt století po pádu komunismu dělají před nebo při porodu ženám zákroky, které nejsou nutné a ani o ně nastávající matka nestojí. Mezi tyto metody, které jsou dnes považovány za spíše překonané, patří např. holení, klystýr, omezování jídla a pití, nástřih hráze, cévkování, udržování rodičky na lůžku, Hamiltonův hmat nebo Kristellerův manévr, popř. i podávání epidurálu. Moderní porodnice uznávají tzv. Iniciativu IMBCI vypracovanou Mezinárodní organizací za porodní péči o matku a dítě (IMBCO) a také respektují váš porodní plán.

Přátelskost k dětem

Moderní porodnice v případě, že neproběhly žádné komplikace, umožňuje mamince okamžitý kontakt s novorozencem, nepřerušuje hned pupečníkovou šňůru a dovolí ženě přístup i k předčasně novorozenému nebo nemocnému miminku. Také podporuje přirozené kojení (dodržuje tzv. 10 kroků k úspěšnému kojení). Tyto porodnice mají označení Baby-friendly od WHO a UNICEF.

Co vše si zjistit?

Načerpejte o porodnici co nejvíce informací a nejlépe ji i navštivte. Tak uvidíte, jak zde vypadají porodní sály a oddělení šestinedělí. Zajímejte se o jak už výše uvedené věci (zda umožňují přirozený porod nebo dávají přednost vyvolávání a urychlování, jestli je zde běžnou praxí holení, klystýr apod., zda můžete tlumit bolesti i jiným způsobem než epidurálem – přírodními prostředky, homeopatií, v teplé sprše, co můžete očekávat hned po porodu – dají vám hned miminko k sobě? atd.), tak samozřejmě i o možnosti přítomnosti partnera, jiného blízkého člověka nebo duly, pokud je u porodu chcete. Nezapomeňte rovněž na praktické informace, jako které výkony jsou standardní a které si připlácíte.
Důležité také je, jak to v porodnici funguje na oddělení šestinedělí – možnost být s novorozencem hned po porodu celodenně na pokoji (tzv. rooming-in), návštěvní hodiny apod.

Alternativní porod

Pětina českých porodnic již vychází vstříc maminkám, které si nepřejí rodit klasicky v nemocniční posteli. Umožňují porody na stoličce, balóně, do vody, v kleku, dřepu apod. Nabízejí také pokoje s domácí atmosférou a pokud se neobjeví komplikace, nechává personál rodičku co nejvíce v klidu a bez zásahů. Maminka si zde může pustit relaxační hudbu, dopřát aromaterapii nebo být se svými blízkými.

Od ledna 2014 je možné rodit i v porodnici jen za přítomnosti porodní asistentky a novinkou je také ambulantní porod, kdy žena s dítětem mohou jít domů i dříve, než jsou nyní doporučené 3 dny.

Podle čeho jste vybírala porodnici vy? Byla jste spokojená?