Domů Těhotenství Těhotenství týden po týdnu Porod Šestinedělí Péče o dítě

Kristellerův manévr - oblíbená a přesto zakázaná metoda

Vydáno: 12. června 2014 v kategorii Porod, napsala Markéta Dostálová.

v porodnici

V Česku stále obvyklé skákání, tlačení loktem nebo rukama na břicho při porodu se ve vyspělém světě vůbec neprovádí. Mnoho žen si tuto metodu ale pochvaluje, protože by bez ní dle svých slov nemohly porodit. Avšak problémy vzniknou kvůli špatné poloze nebo špatnému tlačení.



Kristellerův manévr (nesprávně se mu říká i Kristellerova exprese) je porodnickou technikou, která však byla již na začátku 50. let 20. století označena za non lege artis, tedy škodlivou a nedoporučenou. Nicméně, v českých porodnicích je tato technika, které se lidově říká i tlačení či dokonce skákání na břicho, stále běžná.

Kdy se Kristellerův manévr dělá?

Nahrazuje nedostatečnou funkci břišního lisu v druhé době porodní. Má se dělat jen v případě, pokud nastane akutní potřeba průběh porodu zkrátit a když jsou na to podmínky, jako například, že odtéká plodová voda, nejsou zde známky nepoměru mezi hlavičkou miminka a pánví matky, hlavu nelze vysunout, rodička má kontrakce a není u ní riziko, že by jí Kristellerův manévr mohl uškodit (to ale nedá říct s jistotou předem, navíc může poškodit i dítě).

Jak se tato technika provádí?

Má se provádět pouze při kontrakcích tlakem na děložní fundus (vyklenutou horní část dělohy nad vstupem vejcovodů) předloktím (nikoli oběma dlaněmi). Nesmí se to dělat bodovým tlakem loktem či pěstí. Maminky, které Kristellerův manévr podstoupily, však mají různé zkušenosti, asistentky jim vrazily loket do břicha, až z toho měly modřiny, zdravotník si omotá ruku koženým řemenem, sjíždí jí přes břicho a zároveň tlačí vahou těla, sestry smotají pod ňadra rodičky prostěradlo, každá jej uchopí z jedné strany a jezdí jím po břiše nebo si dokonce přinesou židličku či schůdky, předloktím nalehnou na břicho a tlačí celou vahou těla.

Šetrnější je akorát exprese (původně Kristellerem popsaná, výše uvedené příklady s ní nemají nic společného) přidržením děložního fundu, která se provádí nenásilným tlakem dlaně a žena aktivně používá tzv. břišní lis (stahy svalů břišní stěny, které rodička svou vůlí ovládá).

Proč se Kristellerův manévr dělá?

Zdravotníci tvrdí, že jej v některých případech musí dělat, když nastávající maminka sama netlačí, ale jak jsme napsali výše, při této praktice by měla sama ovládat stahy. Přitom jen stačí zvolit polohu ve stoje, na všech čtyřech nebo v dřepu namísto v ČR stále klasického ležení na zádech či polosedu, které zužují porodní kanál až o 30 %. Mnohdy jsou ženy kromě těchto poloh nuceny i k tlačení, když je ještě zašlá branka (branku dělohy nelze nahmatat) místo toho, aby začaly až to samo přijde. Přitom nejlepší je spontánní tlačení, kdy rodička přirozeně reaguje na kontrakce a nutkání tlačit a je ve vhodně zvolené poloze.

Rizika této techniky

Kristellerův manévr má pro matku i miminko mnoho rizik. Patří sem mj. ruptura (roztržení) dělohy, zhmoždění děložní stěny, poruchy krevního oběhu dítěte z důvodu stlačování pupečníku, abrupce (předčasné odloučení) placenty, rozvoj diseminované intravaskulární koagulace (životu nebezpečný stav, při kterém vznikají mnohočetné krevní sraženiny v cévách), kompresivní trauma jater, sleziny, dělohy a žeber i trauma dítěte, embolie (zahlcení) plodovou vodou, fraktura žeber a další. A samozřejmě už při tak náročném porodu pořádně zamává s psychikou.

Jak se bránit?

Při vybírání porodnice si zjistěte, zda je otevřená přirozenému porodu bez nucení do klasických, ale ne vždy příjemných poloh, jestli neprovádí zákroky, které jsou u nás stále běžné, ale v zahraničí se už dávno nedoporučují, dovolí vám sestavit si porodní plán, kterého se chcete držet a podobně.

Při porodu je to už těžší, ale braňte se, jakmile vám na břicho začnou tlačit loktem nebo celou vahou těla, dobré je mít u sebe zkušenou dulu, které důvěřujete.

Musela jste někdy podstoupit Kristellerův manévr?