Domů Těhotenství Těhotenství týden po týdnu Porod Šestinedělí Péče o dítě

Cerkláž děložního hrdla pomůže donosit dítě

Vydáno: 4. února 2014 v kategorii Těhotenství, napsala Adéla Jánská.

těhotná žena

V těhotenství se občas provádí menší zákrok v narkóze, aby se zabránilo potratu nebo předčasnému porodu. Jedná se o cerkláž děložního hrdla. Hrdlo je zpevněno stehem, který je před porodem vytáhnut. Poté musí žena být v klidu a dávat na sebe pozor. Jak tento zákrok probíhá a proč se vůbec dělá?



Cerkláž děložního hrdla (někdy se nesprávně označuje jako cerkláž čípku) je často prováděnou metodou, pokud hrozí matce potrat a předčasný porod, zjistí se slabé nebo neuzavřené děložní hrdlo nebo je zkrácený děložní čípek. Zákrok se provádí od 16. do 24. týdne nebo později, je-li k tomu důvod.

Jak probíhá operace?

Před samotnou operací jsou nutná předoperační vyšetření, neboť zákrok probíhá v narkóze.
Samotný výkon je zákrok je krátký a snadný. Lékař čípek zpevní jedním nebo dvěma stehy pod sliznicí děložního hrdla, které jsou nevstřebatelné. Čípek je tak pevně uzavřen a stehy jsou odstraněny až v 38. týdnu (již bez celkové anestezie), pokud nepůsobí žádné komplikace.

A co po výkonu

Po operaci pravděpodobně dostanete léky proti bolesti a musí se pozorovat, zda nebyly vyvolány děložní stahy. Může se objevit i drobné krvácení nebo špinění.

Po propuštění z nemocnice je nutné být v klidu a na lůžku. Poté je možné postupně začít téměř s normálním fungováním, ale je potřebné dávat si pozor na zátěž. Po cerkláži pravděpodobně dostanete neschopenku na několik týdnů nebo až do porodu. Někdy je zakazován i pohlavní styk, to záleží vždy na situaci a na domluvě s lékařem. Až do porodu by se mělo brát každý den magnézium.

Možné komplikace

Jelikož se jedná o operaci, tak i s touto se může vyskytnout trombóza, krvácení, prasknutí plodové vody, zjizvení, infekce nebo poranění děložního krčku.

Odstranění stehu

Steh se odstraňuje zpravidla dva týdny před porodem, tedy v 38. týdnu nebo podle toho, co určí váš lékař. Odstranění se provádí bez narkózy, protože téměř nebolí. Může se po něm vyskytnout menší krvácení a to i po několik dní. Důležité je odstranit steh před prvními porodními bolestmi.

Někdy nemusí pomoct proti předčasnému porodu ani cerkláž, stává se to ale jen v minimálních případech.