Domů Těhotenství Těhotenství týden po týdnu Porod Šestinedělí Péče o dítě

Víte, jak správně obléct dítě v zimním období?

Vydáno: 14. ledna 2014 v kategorii Péče o dítě, napsala Markéta Dostálová.

oblečené dítě do zimy

Zima je opět tady a rodiče často své děti zbytečně oblečou do příliš teplého oblečení. Děti jsou pak díky tomu více nemocné, neboť se nedokáží srovnat se studenými a domácími teplotami. Je tedy vhodné je obléct prostě tak akorát, aby jim nebylo ani horko, ale ani zima. Co to ale přesně znamená?



Zima je tady a zatímco někteří rodiče navlečou své dítě, jako by se chystali na Mount Everest, podle jiných stačí teplý svetr a rukavice. Jaká je zlatá střední cesta? Je samozřejmě důležité, aby děti byly v teple, protože děti do 5 let udržují menší tepelnou izolaci než dospělí, jejich svaly ještě nejsou schopny ukládat tolik energie. Na druhou stranu, miminka se nesmí ani přehřívat. To platí zvlášť v noci a při cestách autem.

Jak oblékat novorozence?

Do 6 týdnů věku je nejjednodušší, když se miminka budou teplotám pod nulou nebo sychravému počasí vyhýbat. Teprve si totiž zvykají na okolní svět po devíti měsících strávených v teplé „lázni” uvnitř vašeho těla. Když musíte v chladných dnech ven, oblečte jej do několika vrstev. Začněte dětským body nebo speciálním termoprádlem (třeba z vlny merino). Druhá vrstva má odvádět vlhkost, být prodyšná a zároveň hřát. Ideálním materiálem je fleece, vhodná je třeba fleecová kombinéza nebo bundička a kalhoty. Třetí vrstva má za úkol chránit před vnějšími vlivy jako déšť, vítr či sníh, nejlepší je tedy nepromokavá bunda nebo rovnou kombinéza. Oblíbený moderní materiál pro třetí vrstvu je v poslední době softshell.

Jak oblékat větší miminko?

Obecně platí, že děti od 6 týdnů věku mají v zimě ven nosit o jednu vrstvu víc než dospělí. Takže např. prádlo, svetr, bundu plus fusak. Každé dítě je ovšem individuální. Sama brzy poznáte, v jakém oblečení je mu tak akorát. Když přijdete zvenku do tepla, zkontrolujte prstíky a bříško. Prsty by neměly být horké a bříško má být teplé. Dítě, kterému je zima, bude mít končetiny bledé a studené, naopak přehřátí se projevuje zpoceným krkem, čelem nebo zády. Při delším pobytu venku mu pravidelně kontrolujte prsty, uši a obličej.

Praktický fusak do kočárku

Zimní fusak je nejlepší řešení, které udrží v kočárku teplo a krásně miminko zahřeje. Úplně nejmenším novorozencům vystačí i namísto kombinéz. Stejně jako u oblečení platí, že uvnitř by měl být fusak měkký a teplý (z fleecu, kožešiny či vlny) a zvenčí nepromokavý a větruodolný. Dobrou alternativou fusaku jsou i zateplovací vložky do hlubokých kočárků, deky nebo zavinovačky. Novinkou na trhu jsou zateplovací vaky a kombinéza v jednom – přehodit jedno na druhé lze pomocí důmyslných patentků a dvojcestného zipu.

Jak oblékat miminko na noc?

Předpokládáme, že bydlíte v běžně vytopeném bytě nebo domě, takže i když je venku mráz, rozhodně dítě na noc nepřehřívejte. Ideální teplota pokoje v zimním období je 20-22°C. Přehřátí a polštáře, plyšáci a deky v postýlce mohou zvyšovat riziko SIDS (syndromu náhlého úmrtí kojence). Nejvhodnější je teplé flanelové prostěradlo a jednodílný spací vak, který příjemně hřeje od hlavy k patě. Pod spací pytel s rukávy stačí obléct body, pyžámko bez rukávů. Existují speciální vaky na zimu, léto i celoroční použití.

Další rady a tipy

Nezapomeňte na rukavice (nepromokavé, zateplené a prodyšné zároveň, např. membránové) a samozřejmě na čepici (nejlépe se zavazováním pod bradou, aby si ji dítě nesundávalo), protože malé děti jsou náchylné k zánětům středního ucha.

U zimního oblečení je tedy důležité, aby bylo hřejivé, ale zároveň prodyšné, chránilo proti rozmarům počasí a odvádělo vlhkost a pot, elastické (děti nesnášejí omezování v pohybu), snadno pratelné a z nezávadných a netoxických materiálů. U dětí, co už samy chodí, jsou důležité i reflexní prvky.

Jak oblékáte vy děti do zimy?