Domů Těhotenství Těhotenství týden po týdnu Porod Šestinedělí Péče o dítě

Péče o ruce a nehty u dětí

Vydáno: 19. srpna 2012 v kategorii Péče o dítě, napsala Adéla Jánská.

oblečení

Správné návyky je důležité pěstovat již u dětí. Začněte je brzy učit, jak by měly pečovat o ruce. Nezapomeňte také, že je důležité dbát i na nehty. Možná si říkáte, že je na to ještě, ale není. Začněte co nejdříve. Správná hygiena je základem, který by se neměl podceňovat.



Naučte dítě co nejdříve správným hygienickým návykům. Nezapomínejte dítě naučit si pravidelně mýt ruce před jídlem, až bude dostávat tuhou stravu, po procházce nebo nočníku. Důležité je dítě naučit, proč se musí umýt. Musíte mu vysvětlit, že se myje proto, aby nebylo špinavé. Mohlo jít na postel, na koberec či jíst. Choďte s ním do koupelny a také si umyjte ruce mýdlem a utřete. Ručník mu dejte menší s potiskem na určité místo.

Jak umýt ruce venku?

Pokud jdete na procházku, používejte vodu v láhvi na omytí a ručník nebo vlhčené ubrousky. Vlhčené ubrousky ale nejsou moc dobrou volbou, pokud se dítě dává prsty do pusy.

Nezapomeňte na péči o nehty

Je velmi žádoucí, abyste pravidelně stříhala nehty i těm nejmenším. Předejdete tak poškrábání během dne i při spánku. Nehty stříhejte pomalu a s největší opatrností prst po prstu. Nehty zastřihujte rovně a můžete podle potřeby použít pilník. Snažte se dítě nenechávat cumlat si prsty, předejdete tak možnému pozdějšímu kousání nehtů.